Norvegia acorda Romaniei 100 de milioane de euro

Joi, 11 Iunie 2009, ora 18:04
1130 citiri
Norvegia acorda Romaniei 100 de milioane de euro

Norvegia va acorda Romaniei fonduri nerambursabile in valoare totala de 98,5 milioane de euro pentru 70 de proiecte in sectoare prioritare cum ar fi mediul, energia, sanatate, productie durabila, protejarea patrimoniului cultural si resurse umane, relateaza NewsIn.

Procesul de evaluare si aprobare a aplicatiilor depuse in vederea finantarii s-a incheiat la 30 aprilie 2009, iar cele 70 de proiecte selectate pentru finantare au fost anuntate joi de Ambasada Norvegiei la Bucuresti si de compania de stat Innovation Norway, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice din Romania.

"Acum, odata finalizata etapa de selectie a proiectelor, suntem nerabdatori sa vedem cum prind viata aceste proiecte, cum vor fi implementate.

Asteptam ca proiectele aprobate sa genereze rezultate concrete, tangibile, in beneficiul comunitatilor locale din Romania, rezultate obtinute in baza unor parteneriate stranse cu entitati din Norvegia", a declarat Anne Lise Rognlidalen, consilier comercial al Ambasadei norvegiene.

Fondurile sunt alocate prin intermediul a doua programe, Mecanismul Financiar SEE (Granturile din Spatiul Economic European) si Programul Norvegian de Cooperare (Granturile norvegiene).

Astfel, cele trei state din Spatiul Economic European care nu fac parte din UE, respectiv Norvegia, Liechteinstein si Islanda, aloca Romaniei asistenta financiara nerambursabila pentru finantarea de proiecte in sectoare-cheie pentru dezvoltarea sociala si economica a tarii, cum ar fi mediu, eficienta energetica, productie durabila, sanatate, protectia copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea resurselor umane.

"O viitoare runda de finantare va fi lansata pentru o noua perioada de cinci ani, respectiv 2009- 2013.

In prezent, se deruleaza negocieri intre Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Uniunea Europeana, iar o decizie finala este asteptata in toamna acestui an.

Aspecte care inca fac obiectul negocierilor sunt suma totala a noii runde de finantare, sectoarele prioritare si tipul de mecanism financiar.

Este cert insa faptul ca in randul sectoarelor prioritare se vor inscrie capturarea si stocarea carbonului, reducerea emisiilor de CO2 si aspecte legate de schimbarile climatice.", a declarat ambasadorul norvegian Øystein Hovdkinn.

In cadrul Programului Norvegian de Cooperare pentru Romania, finantat de Norvegia, au fost aprobate, in aceasta prima runda de finantare (2007-2009), 30 de proiecte bilaterale.

Programul a fost initiat ca parte a Acordului de Extindere a Spatiului Economic European, in scopul sprijinirii cresterii economice si dezvoltarii sustenabile si a consolidarii relatiilor bilaterale dintre Romania si Norvegia.

Valoarea totala a fondurilor din acest program se ridica la 48 de milioane de euro.

Fondurile sunt alocate pentru trei tipuri de proiecte: sprijin pentru deplasari, sprijin pentru pregatirea de proiecte si proiecte individuale - primele doua categorii reprezentand etape pregatitoare pentru cea de-a treia categorie, a proiectelor individuale mai ample.

Cele patru domenii prioritare cuprinse in program sunt mediu, eficienta energetica, productie sustenabila si sanatate.

Programul are drept criteriu de elegibilitate dezvoltarea unui parteneriat intre entitati din Norvegia si entitati din Romania.

De la lansarea oficiala a programului, in noiembrie 2007, si pana la sfarsitul perioadei de depunere a cererilor de inscriere, 31 decembrie 2008, au fost primite 182 de dosare: 13 pentru finantare deplasari, 98 pentru facilitatea de pregatire a proiectelor si 71 pentru proiecte individuale.

Valoarea totala a proiectelor propuse pentru finantare a fost de 141.698.499 de euro, de aproape trei ori valoarea totala a granturilor disponibile in cadrul programului.

Cea mai mare parte a granturilor a fost alocata proiectelor individuale. Termenul limita pentru implementarea tuturor proiectelor aprobate este 30 aprilie 2011.

Programul de Cooperare Norvegian este administrat in Romania de catre compania de stat Innovation Norway, avand drept Punct National de Contact in Romania Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

In cadrul celui de-al doilea program, Mecanismul Financiar SEE, au fost aprobate 40 de proiecte individuale pentru finantare nerambursabila in valoare de 50,5 milioane de euro, din care 47,5 milioane de euro reprezinta contributia Norvegiei.

Din totalul de 40 de proiecte aprobate, 10 sunt proiecte pe sectorul de mediu, sase proiecte pe sectorul de patrimoniu cultural, 13 proiecte in domeniul resurselor umane si al dezvoltarii capacitatii administrative si 11 proiecte pe sectorul de sanatate si protectia copilului.

De asemenea, in cadrul Mecanismul Financiar SEE, exista inca doua tipuri de programe de granturi: Fondul pentru ONG-uri (cu un buget total de 5 milioane de euro) si Fondul pentru burse (cu un buget total de 1,1 milioane de euro). In cadrul Fondului ONG, 46 de proiecte au fost aprobate in prima runda de finantare, in valoare totala de 1.758.182 de Euro.

Cea de-a doua runda de finantare a Fondului ONG a fost lansata la 22 aprilie 2009 si are ca termen limita data de 10 iunie 2009.

In ceea ce priveste Fondul pentru burse, lansarea oficiala a acestuia a avut loc la data de 12 martie 2009.

Acordul de includere a Romaniei in Spatiul Economic European (SEE) a fost semnat in iulie 2007.

Prin Acordul SEE, trei tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene -Norvegia, Islanda si Liechtenstein -participa la Piata Interna Comuna. Mecanismul Financiar SEE si Programul Norvegian de Cooperare sunt concepute pentru a sustine coeziunea economica si sociala in Europa prin crestere economica si dezvoltare durabila. 

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#buget, #finantare, #fonduri, #proiecte , #Buget