Situatia de pe piata muncii reprezinta o adevarata provocare, atat pentru candidatii la primul job, cat si pentru cei care tintesc la un nou job dupa o perioada lunga de pauza de la ultimul loc de munca. In Romania anului 2010, un angajat petrece intre 3 si 6 luni in cautarile sale pentru a gasi un nou job, medie apropiata cu cea a anului trecut, sustine Mihaela Matei, Senior HR Consultant .
"Angajatorii privesc cu destula suspiciune perioadele neacoperite de job intr-un CV, pentru ca un angajat bun isi poate gasi foarte usor de lucru, iar daca exista perioade mari trebuie sa existe si un motiv solid.
Pe de alta parte angajatul isi pierde expertiza in domeniu pentru ca legislatia se schimba si trebuie sa se adapteze modificarilor", a declarat Mihaela Matei pentru Bloombiz.ro.
Perioada lunga neacoperita de un job care apare in CV-ul tau nu trebuie neaparat sa fie o problema pentru viitorul profesional.
Cu o prezentare bine gandita ai mari sanse sa minimalizezi atentia acordata acelei perioade si sa pui in evidenta aptitudinile dobandite in tot acest timp, spun specialistii in HR citati de Forbes.
Iata cateva modalitati prin care iti impachetezi frumos argumentele in fata intervievatorului.
Prezinta o explicatie
Daca ai stat fara un job mai mult de patru luni, o explicatie in scrisoarea de intentie ar putea fi extrem de utila, spun specialistii.
Nu atrage atentia
Structureaza-ti CV-ul in asa fel incat sa eviti prezentarea cronologica a joburilor si sa te axezi pe un format care grupeaza tipurile de experienta.
Foloseste anii
In loc sa prezinti luna si anul in care ai inceput colaborarea cu respectiva companie si in care ai incetat-o, poti scrie doar anii, cu conditia sa fii pregatit sa oferi detalii in timpul interviului.
Prezinta aptitudinile dobandite in timpul liber
Daca ai renuntat la job pentru a-ti creste copiii sau sa ingrijesti un membru bolnav al familiei, mentioneaza aptitudinile dobandite in tot acest timp.
Implica-te in activitati de voluntariat
In perioada in care iti cauti un nou job cu norma intreaga, voluntariatul poate fi o idee stralucita care adauga valoare CV-ului tau.
Incepe CV-ul cu cele mai importante realizari
La inceputul CV-ului poti crea o sectiune in care sa prezinti realizarile tale cele mai importante, indiferent de perioada in care au avut loc.
Mentioneaza si experienta care nu are legatura cu domeniul vizat
Daca ai lucrat intr-un domeniu total diferit cat timp ti-ai cautat acest job, poti mentiona experienta intr-o sectiune separata si sa prezinti detaliile in scrisoarea de intentie.
Spune adevarul intotdeauna
Cel mai important este sa nu minti nici in CV, nici in intalnirea cu intervievatorul, iar specialistii te sfatuiesc sa nu uiti ca si omisiunea unor detalii poate fi considerata minciuna.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.