Cum sa lucrezi cu recruiterii pentru a fi angajat

Joi, 25 Februarie 2010, ora 15:46
2640 citiri
Cum sa lucrezi cu recruiterii pentru a fi angajat

Un recruiter bun poate valora greutatea sa in aur pentru un candidat. Recruiterii priceputi au acces la joburi si la informatii despre piata de munca si iti pot oferi sfaturi care sa-ti imbunatateasca sansele de a ajunge la interviuri de angajare si de a primi oferte de munca. Multi candidati considera ca relatia cu un recruiter poate fi provocatoare si plina de obstacole, insa lucrurile nu trebuie sa stea asa.

Urmatoarele patru modalitati de a lucra cu mai mult succes cu un recruiter te pot ajuta in cautarea unui loc de munca:

1. Intelege cum lucreaza recruiterii

Recruiterii lucreaza pentru clientii lor, deoarece clientul le plateste facturile – nu lucreaza pentru candidati. Daca intelegi aceasta dinamica a lucrurilor, o poti folosi in avantajul tau. Relatia recruiterului cu clientul sau presupune ca primul are acces la informatii din interior.

Asculta sfatul recruiterului cu foarte mare atentie atunci cand vine vorba de schimbarile pe care trebuie sa le faci in CV, atitudinea pe care e bine sa o ai la interviu etc. Aceste indrumari sunt oferite candidatului pentru ca recruiterii stiu ce ii poate creste acestuia sansele de a i se face o oferta de angajare.

2. Lucreaza cu cei mai buni recruiteri

Pentru a gasi cei mai buni recruiteri, incepe prin a cere colegilor recomandari. De asemenea, incearca sa gasesti oameni specializati pe domeniul tau de activitate, pe nivelul tau profesional etc. Recruiterii vor sa lucreze cu candidati care pot fi plasati in companii, iar acest lucru inseamn ca vrei sa gasesti pe cineva specializat pe ceea ce faci tu.

Odata ce ai gasit un recruiter, nu te teme sa-l intrebi despre experienta sa, despre procesul si abordarea cautarii unui loc de munca. Recruiterii nu sunt obligati sa lucreze cu tine in pozitia de candidat si nici tu nu esti obligat sa lucrezi cu ei. Acestia vor fi inalt selectivi cu privire la persoanele cu care vor lucra, iar tu ar trebui sa fii la fel. Ei lucreaza pentru clientii lor, dar te reprezinta si pe tine, asa ca asigura-te ca te simti confortabil.

3. Lucreaza cu ei, nu impotriva lor

Daca nu ai prea multa experienta in a lucra cu recruiterii, ai putea sa fii incetinit de cateva intrebari pe care acestia ti le vor pune. Intelege ca ei au nevoie de o intelegere foarte detaliata si riguroasa a trecutului tau profesional, a educatiei tale, a locurilor de munca anterioare, a compensatiilor pe care le-ai primit in trecut etc.

Ai putea chiar sa fii intrebat daca ai cazier, daca esti rau-platnic sau daca ai avut vreodata orice fel de problema cu legea. Cel mai bine este sa raspunzi la acest intrebi deschis si sincer. Daca ai lucruri intunecate in trecut, nu inseamna ca recruiterul nu va lucra cu tine. Dimpotriva, acesta este in masura sa-ti ofere sfaturi despre cum sa tratezi subiectele sensibile.

De asemenea, ar trebui sa comunici constant cu recruiterul pe tot parcursul procesului. Discuta deschisa despre obiectivele tale profesionale, asteptarile salariale, feedback-ul de la interviuri, nivelul tau de interes fata de jobul oferit etc. Cu cat acesta stie mai multe despre dorintele tale, cu atat de poate ajuta mai mult sa gasesti jobul potrivit.

4. Chiar daca nu iti cauti de lucru in prezent, vorbeste cu un recruiter

Daca o discutie cu un recruiter cand nu cauti de lucru ti se pare fara sens, poti fi sigur ca nu este. Cei mai valorosi candidati pentru un recruiter sunt cei care nu isi cauta in prezent un job.

Daca iei in considerare punctul de vedere al acestuia, motivul este destul de clar.

In primul rand, angajatorii privesc mai bine candidatii angajati decat pe cei neangajati. Fie ca este adevarat sau nu, faptul ca ai un job in prezent ii sugereaza angajatorului ca esti bun la ceea ce faci si relativ stabil. In al doilea rand, un candidat pasiv inseamna mai putina concurenta pentru recruiter, maximizandu-i astfel sansele de a obtine un comision de plasare.

In final, si poate cel mai important, un recruiter bun poate fi ochii si urechile tale pe piata de munca, atunci cand esti prea ocupat pentru a mai fi atent. Daca acesta iti intelege istoricul profesional si obiectivele, te poate contacta atunci cand apare o oportunitate.

Cand ai un job de care esti multumit, probabil ca esti prea ocupat pentru a mai tine pasul cu piata de munca. Un recruiter poate fi legatura ta cu piata, astfel incat sa nu ratezi o posibila ocazie extraordinara.

#angajare, #angajator, #candidat, #cariera, #companie, #job, #recruiter, #sef , #Stiri Locuri de munca