Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vrei sa iti recuperezi banii din TAXA AUTO? Vezi ce ACTE iti trebuie

Vrei sa iti recuperezi banii din TAXA AUTO? Vezi ce ACTE iti trebuie

Daca vreti sa va recuperati banii de pe taxa auto, avocatii va avertizeaza sa actionati rapid intrucat autoritatile vor face tot posibilul pentru a nu restitui cele 850 de milioane de euro achitati de romani din 2008 pana la sfarsitul anului.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi a introdus recurs in interesul legii la doar cateva saptamani dupa ce Curtea de Justitie a UE a dat verdictul in cazul Tatu.

In cazul in care decizia va fi luata, 99% din cei care nu au cerut in instanta restituirea taxei auto nu-si vor primi banii inapoi, averitzeaza avocatul Cosmin Flavius Costas.


Majoritatea instantelor judecatoresti au decis sa restituie banii pe taxa auto celor care si-au cerut banii, in prezent fiind 40.000 de cereri de rambursare a taxei.


Potrivit ANAF, statul a incasat din 2008 si la in aprilie 2011 890 de milioane de euro din taxa auto si a returnat doar 30,8 milioane de euro.


In aprilie, Curtea de Justitie Europeana a precizat ca taxa de poluare din Romania descurajeaza importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand.


"Pe 7 iulie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a distrus si ultimele sperante ale celor care sperau ca variantele taxei de poluare ulterioare datei de 15.12.2008 sa nu fie declarate incompatibile cu dreptul european. Spre deosebire de hotararea Tatu, in cauza Nisipeanu s-au pus in discutie variantele taxei de poluare aplicabile in perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010", explica avocatul Cosmin Costas pentru Gandul.


Avocatii considera ca acesta este momentul oportun pentru cei care doresc sa-si recupereze banii de pe taxa auto in instanta. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, statul ar putea fi nevoit sa restituie un miliard de euro in cazul in care va mai intarzia cu plata banilor.


Reprezentantii Departamentului pentru Afaceri Europene sustin ca responsabilitatea privind taxa auto apartine Minsuterului Mediului. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely sustine ca Guvernul are o noua ideea, aceea d eintroducere a unei taxe generale anuale de poluare pentru toate autoturismele.


In cazul in care te vrei sa iti recuperezi banii de pe taxa auto, iata ce acte iti trebuie:


- Cerere de restituire a taxei


- Copie de pe chitanta de plata a taxei


- Copie de pe cartea de identitate


- Original si copie de pe cartea de identitate a masinii eliberata de RAR, cu mentiunea la copie "conform originalului"


- Original si copie de pe certificatul de inmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciiul Innatriculari din cadrul Prefecturii


- Document din care sa rezulte data primei inmatriculari in Romania,


- Expertiza tehnica efectuata de RAR privind depreciereea autovehiculului rulat


- Declaratie pe propria raspundere cu rurajul mediu anual la data inmatricularii, exprimat in kilometri


Avocatii spun ca primul pas ar trebui s afie inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin care se spune ca taxa este contrara dreptului comunitara si este discriminatoare.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3596 ori