Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sefii companiilor de stat vor fi numiti de un consiliu independent - Jeffrey Franks

Sefii companiilor de stat vor fi numiti de un consiliu independent - Jeffrey Franks

Numirea membrilor in consiliile de administratie (CA) ale companiilor de stat se va face dupa ce un consiliu independent va aproba propunerile de candidati, a anuntat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, transmite NewsIn.

"Si in sectorul financiar, bancile private isi selecteaza singure membrii consiilor de administratie, dar membrii sunt mereu verificati de BNR pentru a se asigura ca aceste persoane sunt calificate pentru a exercita aceste functii. Noi anvizajam un mecanism similar.

Exista un expert independent sau un consiliu independent care sa aprobe candidatii propusi astfel incat sa ne asiguram ca ei sunt calificati si detin toate aptitudinile necesare ocuparii posturilor respective", a spus Franks

In ceea ce priveste alegerea managerilor pentru companiile de stat, seful misiunii FMI in Romania a declarat ca statul trebuie sa-si defineasca in mod exact cum vor functiona aceste mecanisme.

"Noi am discutat pe aceasta tema si am stabilit ca pentru top-managerii din cele mai mari firme publice vom avea niste firme independente specializate in angajarea si recrutarea de personal. Vom incepe sa facem publicitate pentru aceste posturi.

Se va trece la recrutarea celor mai buni candidati pentru aceste posturi si acestia vor fi prezentati actionarilor, statului sau altor factori de interes, care vor lua decizia finala", a mai preciuat Franks.

Totodata, Jeffrey Franks a declarat luni ca este scandalos faptul ca oameni care nu sunt calificati, dar au conexiuni politice, conduc unele companii de stat in beneficiul propriu, nu al poporului.

"O parte din aceste companii pierd miliarde de lei. Acesti bani ies din buzunarele cetatenilor. Sunt bani foarte bine investiti daca se angajeaza un CEO care sa creeze profit si nu pierderi. Atat timp cat acest lucru se face transparent si independent, acest lucru nu ar trebui sa reprezinte un scandal, ci un lucru pozitiv.

Scandalos este ca oameni care nu sunt calificati, dar au conexiuni politice, conduc aceste companii in beneficiul propriu, nu al poporului", a mentionat Franks.

Seful misiunii FMI
in Romania sustine ca aceste companii trebuie conduse de cei mai buni profesionisti, care ar putea fi romani sau straini.

"Procesul de management al privatizarii implica un proces de selectie international care este condus de companii de resurse umane independente, care trebuie sa identifice oameni care sunt calificati sa faca acest lucru.

Cred ca sunt bani bine investiti odata ce acesti oameni sunt identificati sa existe un nivel de plata comparabil cu alte state europene. Ceea ce am cerut este ca autoritatile sa angajeze o companie independenta care sa angajeze acesti oameni, daca exista oameni calificati pot fi asiatici, africani, trebuie ca procesul sa fie unul independent", a mai spus Franks.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1836 ori