Franks, ingrijorat in privinta inflatiei si a deficitului bugetar

Marti, 10 Mai 2011, ora 11:17
1671 citiri
Franks, ingrijorat in privinta inflatiei si a deficitului bugetar

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca atat inflatia, cat si deficitul bugetar reprezinta o problema pentru Romania, fiind nevoie de "politici fiscale bune" pentru a tine inflatia sub control, relateaza NewsIn. 

"Sunt ingrijorat atat in privinta inflatiei, cat si in cea a deficitului bugetar. Riscurile asupra inflatiei au fost mari in ultimele luni, deci, sigur, trebuie sa aveti politici fiscale bune pentru a tine inflatia sub control, in mod sustenabil", a spus Franks.

El a adaugat ca, potrivit unei clauze din acordul cu FMI, daca inflatia creste prea mult, BNR trebuie sa se consulte cu FMI cand ia orice masuri.

"In primul trimestru, nu am cerut BNR sa se consulte cu FMI asupra masurilor pe care le ia, in schimb, in urmatoarele luni, este posibil, pentru ca previziunea noastra initiala era ca inflatia va cobori, conform tintei BNR.

Daca nu se va intampla asa, BNR se va consulta cu FMI. Cauzele devierii sunt bine cunoscute, clare, usor de explicat, iar Banca Nationala va trebui sa explice cum va redresa aceasta deviere", a precizat reprezentantul FMI.

Franks a mai spus s-ar putea ca in lunile urmatoare sa fie nevoie de masuri suplimentare de politica monetara, pentru ca BNR sa se asigure ca tinta de inflatie din 2012 va fi atinsa.

"BNR are mai multe instrumente, poate sa intervina pe piata valutara, sa creasca dobanda de politica monetara, poate lansa operatii de piata, precum determinarea unor schimbari de dobanzi, poate schimba politica rezervelor.

Boardul BNR va alege ce politici sa adopte. Nu exista loc pentru o relaxare a politicii monetare in urmatoarele luni.

Daca e nevoie de o intarire, nu depinde de inflatia pe 2011, ci de previziunile pe 2012", a mentionat Franks.

Acesta considera ca Romania isi va putea plati datoria catre creditorii internationali, daca urmeaza programul stabilit.

"Daca urmeaza programul, nu este nicio problema. Daca aveti un deficit mic si o datorie mica, nu exista probleme de a va finanta deficitul si datoria de pe piete private", a adaugat Franks.

Banca Nationala a Romaniei BNR si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%.

Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,6%, de la 3,2% cat era estimarea anterioara. In aprilie, rata anuala a inflatiei s-a accentuat la 8,34%. 

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#deficit bugetar, #inflatie, #jeffrey franks, #politici fiscale , #stiri Jeffrey Franks