Guvernul isi asuma marti raspunderea pe Codul Muncii

Luni, 07 Martie 2011, ora 22:21
2152 citiri
Guvernul isi asuma marti raspunderea pe Codul Muncii

Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, marti, pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din 144, iar opozitia va depune, in aceeasi zi, motiunea de cenzura "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", informeaza Mediafax.

Guvernul a aprobat, luni seara, doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coalitiei, printre care si cel care acorda prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioada de 45 de zile.

Executivul a decis, totodata, ca articolul referitor la negocierile colective sa prevada ca "partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii". In forma initiala, acest articol stabilea ca negocierea si incheierea contractelor colective de munca se reglementeaza prin lege speciala.

Contractele colective de munca si actele aditionale ale caror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi incheiate dupa aceasta data pe durate care vor fi stabilite prin lege speciala, a mai decis Guvernul in sedinta de luni, printr-un amendament.

De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de catre angajat in timpul muncii si imputata acestuia pentru recuperare de catre angajator va fi limitata la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie, a mai decis Guvernul.

Sedinta de plen reunit a celor doua Camere ale Parlamentului in care Guvernul isi va asuma raspunderea este programata pentru ora 10.00.

PSD a anuntat ca nu va propune amendamente, ci va depune motiune de cenzura si va sesiza Curtea Constitutionala.

USL a pregatit draftul motiunii de cenzura, intitulata "Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate", care va fi depusa imediat ce Guvernul isi va angaja raspunderea , in text fiind inserat indemnul adresat parlamentarilor PDL de a-l inlatura pe Emil Boc din fruntea Guvernului.

Textul motiunii are 15 pagini si se constituie intr-o insiruire de critici la adresa politicii guvernamentale a Guvernului Boc si a filosofiei conomice promovate de acesta.

"Prezenta motiune de cenzura se doreste a fi o forma de sanctionare care vizeaza atat modificarile aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul si-a angajat raspunderea in urma cu cateva zile, cat si la adresa acestei proceduri si a reprezentantilor actualei puteri, in frunte cu domnul Boc, care abuzeaza in continuare de angajarea raspunderii pentru a-si impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice si contrare intereselor cetatenilor romani", se precizeaza in text.

Pe de alta parte, reprezentanti ai opozitiei, cum ar fi presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sau purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, au declarat ca demersul nu are prea multe sanse de reusita.

Parlamentarii PDL vor fi prezenti la motiunea de cenzura pe care opozitia o va depune la asumarea raspunderii pe Codul Muncii si vor avea acelasi comportament de a sta in banci la vot, pentru a dovedi ca "Uniunea Socialista nu are forta de a impune un alt guvern", a declarat, luni, Sever Voinescu, purtator de cuvant al PDL.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, sa fie gasita o "formula de securizare" a balcoanelor de la sala de plen, astfel incat evenimente precum cel din decembrie 2010, cand Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, sa nu se mai repete.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca decizia Biroului Permanent ca, marti, la asumarea raspunderii Guvernului asupra Codului Muncii sa poata fi prezenti, ca invitati, doar reprezentantii presei, nu si cetatenii, este "o masura exceptionala", pana se va face securizarea balcoanelor din sala de sedinte.

Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.


Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

#codul muncii, #guvern, #amendamentele aduse codului muncii, #motiune de cenzura, #salarii, #somaj, #contract colectiv de munca , #stiri Ion Iliescu