Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ioan Niculae a impus Romgaz sa lucreze in interesul personal al InterAgro

Ioan Niculae a impus Romgaz sa lucreze in interesul personal al InterAgro


Omul de afaceri Ioan Niculae, prin diferite forme de cointeresare sau prin relationare cu factori decizionali de la cel mai inalt nivel, a reusit sa impuna ca o societate de interes strategic precum Romgaz sa lucreze in interesul personal al firmei private InterAgro, sustin surse oficiale.

Surse judiciare au declarat, joi ca Ioan Niculae, actionar majoritar al IntrAgro, ar fi initiat o grupare infractionala organizata care avea ca scop obtinerea unor mari cantitati de gaze naturale, la preturi cu mult mai mici decat cele practicate de Romgaz cu ceilalti parteneri de afaceri.

Totodata, Niculae si-ar fi propus obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, care se comercializeaza la preturi mai mici decat cele din import, eludand reglementarile legale care obligau la comercializarea gazelor naturale in amestec (din productia interna si de import, la un pret mediu).

Incepand din 2005, Niculae a cooptat in planul sau persoane din cadrul InterAgro si Romgaz, respectiv pe Marin Mirea - administrator al InterAgro si presedintele Organizatiei Patronale a Poducatorilor de Ingrasaminte Chimie din Romania Nitrofosfor - si pe Alpar Kramer - membru al conducerii executive din SNGN Romgaz, avand atributii de coordonare a departamentului marketing/comercializare a gazelor naturale.

Ulterior, din conducerea executiva a SNGN Romgaz au fost racolati Marcel Adrian Piteiu - director general adjunct in perioada 2005-2007 si director general din 2009, Toth Francisc - director general intre 2008-2009 si director general adjunct din 2010, Marius Leonte Veza - director economic intre 2008-2010, Antal Francisc - director juridic intre 2005-2008 si director general adjunct in perioada 2009-2010.

Pentru ca intampinau dificultati in realizarea planului, ei au abordat si alti functionari inalti din cadrul Ministerului Economiei si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Ministerul Economiei a fost informat in detaliu, de mai multe ori, despre activitatile derulate de functionari, de natura sa pericliteze sistemul energetic national, implicit sa submineze economia nationala, sustin sursele citate.

Patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, miercuri, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1813 ori