Zona euro: Ministrii de finante au aprobat 100 de miliarde pentru bancile spaniole

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 16:15
1212 citiri
Zona euro: Ministrii de finante au aprobat 100 de miliarde pentru bancile spaniole

Ministrii din zona euro si-au dat acordul final asupra pachetului de salvare destinat bancilor spaniole pentru suma de 100 miliarde de euro.

Decizia de azi, luata in urma unei intruniri realizate prin video-conferinta, este prima in care Fondul European de Stabilitate Financiara va juca rolul principal. FESF poate acum sa stranga 30 de miliarde de euro, inclusiv 10 miliarde de rezerva pe care sa ii tina in cufere pentru situatii de urgenta, conform intelegerii de vineri, scrie Bloomberg.

Bancile spaniole vor primi banii odata ce vor realiza o serie de planuri de restructurare pentru care au nevoie de acordul UE.

Costul salvarii bancilor Spaniole

Salvarea bancilor este un element cheie in eforturile Spaniei de a-si mentine accesul catre pietele fiannciare si sa limiteze contagiunea crizei datoriilor suverane. Premierul Mariano Rajoy a inceput deja sa schiteze planul economic al Spaniei pentru urmatoarele 18 luni pe masura ce se confrunta cu presiuni din partea poporului, dar si din partea investitorilor, care au impins costul de creditare al Spaniei la peste 7 procente.

"Daca programul de salvare pentru Spania va ajuta la calmarea pietelor si la reducerea costului de finantare a datoriei inca nu se stie", a scris economistul sef al Barclays Capital pentru Europa de Sud, Antonio Garcia Pascual.

Programul de salvare a bancilor spaniole va incepe prin intermediul FESF care mai are 240 de miliarde de euro in cont, pe masura ce Mecanismul de Stabilitate European de 500 miliarde de euro inca nu a fost pus in functiune din cauza unor probleme legale din Germania.

#salvare banci Spania, #ajutor banci Spania , #Spania