Costul salvarii bancilor Spaniole

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 12:36
1731 citiri
Costul salvarii bancilor Spaniole

Pentru premierul Spaniei, Mariano Rajoy, majorarea impozitului pe vanzari este "o absurditate", acesta lovind direct in puterea de cumparare a consumatorilor, ii pedepseste pe cei saraci si reduce cresterea economica. Atunci de ce creste TVA-ul cu trei puncte procentuale pana la 21%?

Unul din motivele din spatele deciziei este deficitul bugetar de 8,9% din PIB in 2011. Un altul este ca, pe masura ce premierul Rajoy apeleaza la partenerii din Uniunea Europeana pentru a salva bancile spaniole, libertatea sa de a aplica propriile politici economice scade. Marirea TVA-ului este comanda directa a noilor sefi ai Spaniei, cu sediul la Bruxelles, scrie The Economist.

Aceasta masura sta la baza reducerilor bugetare de 65 de miliarde de euro programate pentru urmatorii doi ani si jumatate de guvernul de la Madrid. Impozitul pe venit a fost majorat la inceputul mandatului lui Rajoy. "Aceste masuri nu sunt placute, dar sunt necesare", a precizat premierul, recunoscand insa ca masurile pe care le ia acum sunt contrare celor pe care si le propusese in urma cu mai mult timp.

Cea mai recenta majorare a costului de imprumut pe zece ani al Spaniei la peste 7 procente, prag considerat nesustenabil, a impus si adoptarea imediata de masuri.

O prima versiune a memorandumului care insoteste ajutorul primit de Spania a ajuns in presa in urma cu cateva zile, precizand ca ministrii de finante ai zonei euro au fost de acord cu majorarea tintei de deficit a Spaniei pentru 2012 la 6,3% de la 5,3%. Conform documentului, conditiile se aplica doar bancilor, dar impune si statului sa implementeze reforme macroeconomice conform cerintelor Comisiei Europene.

Pe lista de masuri economice se mai afla reducerea ajutoarelor de somaj, taieri salariale la bugetari, majorarea pragului de pensionare si privatizarea companiilor feroviare, portuare si a aeroporturilor. Singura masura de stimulare a economiei din tara cu o rata a somajului de 24%, a fost reducerea contributiilor sociale.

Acordul cu Uniunea Europeana, inca nefinalizat

Ii va dauna noul buget imaginii si pozitiei premierului Rajoy? Nu. El este sustinut de o majoritate parlamentara si, conform sondajelor, are o sustinere mai mare din partea poporului decat socialistii din opozitie. Insa promisiunea lui ca salvarea bancilor nu vine cu noi conditii de austeritate este goala.

Conform ministrului Economiei, Luis de Guindos, dobanda ajutorului din partea UE ar putea fi sub 4%, dar detaliile vor fi finalizate pe 20 iulie. Aproximativ 30 de miliarde de euro vor fi puse la dispozitia Spaniei in curand, iar restul ulterior.

Conform primei versiuni a memorandumului, Banca Spaniei trebuie sa ofere informatii actualizate cu privire la starea bancilor cu probleme atat catre Comisia Europeana, cat si catre BCE si FMI. De altfel, guvernul spaniol trebuie sa reformeze sistemul de supraveghere care nu a reusit sa observe problemele iminente pe care le vor cauza activele toxice detinute de banci. De altfel, bancile de economii ale statului trebuie sa renunte la controlul pe care il au asupra bancilor comerciale pe care le detin.

Memorandumul mai cere ministrului Economiei si renuntarea la unele functii in favoarea Bancii Spaniei, dar si crearea unei autoritati fiscale care sa monitorizeze situatia.

Haosul din jurul pachetului de salvare nu este insa gata. Finlanda cere garantii suplimentare, iar Bundestagul german va dezbate termenii acordului pe 19 iulie. In plus, recesiunea s-ar putea prelungi pana anul viitor, deoarece nu exista o solutie rapida de salvare a economiei.

#salvare banci Spania, #salvare economie Spania, #conditii pachet salvare Spania, #acord Spania Europa , #Criza economica