Estonia vrea sa adopte euro in 2010, cu un mai devreme decat isi planificase

Joi, 12 Martie 2009, ora 17:49
1788 citiri
Estonia vrea sa adopte euro in 2010, cu un mai devreme decat isi planificase

Estonia, stat baltic puternic afectat de recesiune, a anuntat joi ca ar putea adopta euro in 2010, cu un an mai devreme decat data programata anterior, relateaza Reuters. 

Desi a inregistrat o scadere cu aproape 10% a productiei in ultimul trimestru din 2008, iar somajul a crescut semnificativ, inflatia s-a temperat. Guvernul a luat masuri, de asemenea, pentru a limita incetinirea economica, ce reduce incasarile statului, desi banca centrala a anuntat ca ar putea fi nevoie de noi reduceri de cheltuieli.

Rigoarea bugetara si temperarea inflatiei l-au determinat pe premierul Andrus Ansip sa anunte neasteptat ca Estonia, tara cu 1,3 milioane de locuitori, ar putea tinti o data mai ambitioasa pentru adoptarea euro.

"Este posibil ca Estonia sa ceara o evaluare extraordinara a Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene (BCE) anul acesta", a declarat Ansip, la o conferinta de presa.

"Iar scopul unei astfel de cereri de evaluare este aderarea la zona euro din 1 iulie 2010", a precizat premierul eston.

Anterior, banca centrala sustinea ca 2011 reprezinta tinta realista pentru adoptarea euro.

"Este posibil sa indeplinim in octombrie criteriile de la Maastricht, cu conditia ca preturile sa nu urce", a spus Ansip, care a adaugat ca "respectarea conditiei de deficit (bugetar) este in mainile guvernului si ale parlamentului si trebuie sa incepem sa o indeplinim".

Ministerul de finante a sustinut declaratiile premierului, aratand intr-un document ca "se pare ca vom indeplini anul acesta criteriile de la Maastricht. Avem dreptul sa cerem Comisiei Europene si BCE sa ne evalueze in afara perioadei obisnuite de doi ani". 

 

#estonia, # adoptare euro, # inflatie, # preturi , #Estonia

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  9. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO