Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Majoritatea turistilor straini vin in Romania pentru business, nu pentru vacanta

Majoritatea turistilor straini vin in Romania pentru business, nu pentru vacanta


Aproape 70% dintre strainii care s-au cazat in primul trimestru in hotelurile si pensiunile din Romania au venit pentru afaceri, congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii, si doar 30% au ajuns pentru vacante, cumparaturi, evenimente, vizite la prieteni sau tratament medical, potrivit INS.

Numarul de "turisti" nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice a fost de 309.000 in primul trimestru, iar totalul cheltuielilor acestora au depasit 876 de milioane de lei.

De cate ori au ocazia, cei care conduc turismul in Romania anunta aceste cifre ca pe niste realizari, desi cea mai mare parte a "turistilor" sunt oameni de afaceri, care nu au nicio legatura cu turismul.

Datele transmise luni de INS arata ca principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (69,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 77,1% din total.

Cel de al doilea motiv pentru care au venit strainii in Romania au fost calatoriile in scop particular (30,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 22,9% din total.

Dar nici macar acestea nu inseamna turism 100%, pentru ca, potrivit INS, includ, alaturi de calatoriile pentru vacante, si deplasari pentru cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Cazarea cu mic dejun inclus, preferata de majoritatea turistilor

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (48,9%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (91,3%).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 15,9%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 39,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, urmate de cheltuielile de cumpararea alimentelor si bauturilor (34,4%).

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 43,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (45,8%), din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (85%). Cheltuielile facute in baruri si restaurante au avut o pondere de 14,2%, iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 73,4 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 41,3% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 33,8% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (80,2% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,3% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 5,6%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,9%.

Datele Eurostat arata ca desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii. Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1482 ori