Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul dator incurajeaza bancile sa aplice randamente mari?

Statul dator incurajeaza bancile sa aplice randamente mari?

Apetitul statului pentru finantare va permite bancilor sa faca presiuni pentru randamente mai mari, iar Ministerul Finantelor ar putea fi nevoit sa le accepte, intrucat in august, desi a platit dobanzi in crestere, planul de finantare nu a fost indeplinit, considera analistii ING, citati de Mediafax.

 


Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in septembrie 4,6 miliarde de lei de la banci prin emisiuni de titluri de stat, mai mult decat in lunile anterioare, in conditiile in care in august a reusit sa atraga doar 2,3 miliarde de lei, cu mult sub valoarea programata de 4 miliarde de lei."Afisarea unui astfel de apetit pentru finantare va continua sa alimenteze cererea pentru randamente mai mari.Minsterul Finantelor a cazut in propria capcana si ii va fi foarte greu sa nu plateasca randamente mai mari", se arata intr-un raport ING.Randamentele la titlurile de stat platite de Ministerul Finantelor au crescut in august fata de iulie, in special pentru imprumuturile pe termen scurt.In ultimele trei licitatii la care au fost acceptate oferte pentru certificate la un an, randamentele au crescut de la 6,19% pe 11 iulie, la 6,34% pe 8 august si 6,64% pe 16 august.La ultima licitatie pentru certificate de trezorerie cu maturitatea la un an, Trezoreria a respins toate ofertele bancilor, considerand ca randamentul cerut a fost prea mare.Acelasi scenariu a avut loc si la prima licitatie din septembrie, pentru obligatiuni cu scadenta la cinci ani.Analistii ING estimeaza ca in primele opt luni ale anului Trezoreria a atras fonduri, inclusiv de la Comisia Europeana, care depasesc cu 6 miliarde de lei necesarul total de finantare. La jumatatea anului, datoria publica a Romaniei a ajuns la 214 miliarde de lei, echivalentul a 39,4% din PIB.

 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 899 ori
Citeste mai multe desprestat banci randamente mari dobanzi