"Orice apreciere a leului sub 4,1 - 4,2 lei/euro ar putea fi inversata rapid"

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 13:12
2002 citiri
"Orice apreciere a leului sub 4,1 - 4,2 lei/euro ar putea fi inversata rapid"

"Nevoia de finantare a Guvernului se mentine foarte ridicata pentru 2010, iar imbunatatirea situatiei economice ar trebui sa fie limitata, avand in vedere ajustarile fiscale previzionate. Prin urmare, orice apreciere a monedei locale sub 4,1 - 4,2 lei/euro ar putea fi inversata rapid", anticipeaza analistii ING Bank Romania.

"Depinzand de masurile de reforma si de coordonarea in timp a acestora, am putea sa revizuiam estimarile noastre pana la o scadere a economiei, fie in primele trei luni din 2010, fie in trimestrul al doilea", se arata intr-un raport publicat, luni, de ING, precizeaza Mediafax.

Analistii bancii considera totodata ca ratele de dobanda ridicate determinate de strategia BNR de a evita deprecierea monedei nationale ar putea afecta activitatea economica din primul semestru al anului viitor.


Economistii considera ca Ministerul Finantelor Publice ar putea sa se afle in imposibilitatea de a reduce randamentele sub 10% in timpul lunii ianuarie, chiar daca BNR va reduce dobanda de politica monetara.


"Daca totul va merge bine in ceea ce priveste bugetul pentru 2010, adica daca este aprobat de Parlament in luna ianuarie, iar Romania va primi 2,3 miliarde de euro de la FMI in a doua parte a lunii februarie, atunci randamentele la titlurile de stat ar trebui sa coboare incepand de la finele lunii februarie 2010", previzioneaza analistii bancii.


Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca Romania ar putea primi, in 17 februarie, simultan, transele a treia si a patra din imprumutul de la Fondul Montetar International, de circa 2,3 miliarde de euro, cu conditia sa isi indeplineasca obligatiile privind bugetul pe 2010.


"Daca Romania primeste banii de la FMI, banca centrala ar putea vinde in lunile februarie si martie circa 1,2 miliarde de euro pe piata la vedere", se mentioneaza in raportul ING.


Analistii ING mentin estimarea privind un curs de schimb de 4,2 lei/euro la finele anului viitor si de 3,8 lei/euro in decembrie 2011, in contextul posibilei ajustari care va avea loc in sectorul fiscal sub suprvegherea FMI si Comisiei Europene.


Totodata, economistii noteaza ca Romania a amanat emiterea unor euroobligatiuni cu scadenta intre cinci si zece ani si cu o valoare cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde de euro.


"In continuare, avand in vedere imbunatatirile din mediul politic si, poate, si global, Romania ar putea foarte bine sa incerce sa realizeze cel putin o emisiune de euroobligatiuni anul viitor. Acest lucru ar putea avea loc in trimestrul al doilea din 2010", anticipeaza economistii ING.

 

Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
România deține cea mai mare pondere din UE a persoanelor care nu își permit la masă carne, pește sau un echivalent vegeterian la fiecare două zile. Procentul a crescut puternic în...
Tranziția ecologică, în impas: Companiile ”verzi” au ajuns acum să se chinuie în a atrage investitori
Tranziția ecologică, în impas: Companiile ”verzi” au ajuns acum să se chinuie în a atrage investitori
Investitorii internaționali nu se mai înghesuie să investească în ”acțiunile verzi” ale companiilor care produc energie regenerabilă. Cota de lor de piață a scăzut cu aproape 30%...
#buget, #curs, #economie, #euroobligatiuni, #ing, #valutar , #stiri ING

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  5. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  6. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  7. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  8. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  9. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA
  10. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”