Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING a redus estimarea privind inflatia pana la 4,7%

ING a redus estimarea privind inflatia pana la 4,7%

ING a redus puternic estimarea privind inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 6,1% la 4,7%, dupa nivelul neasteptat de scazut al indicatorului in iunie, dar si in urma deciziei ANRE de a mentine preturile la gaze pentru consumatorii casnici si datorita unui an agricol mai bun.

Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, pentru prima data in ultimii doi ani. Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Pe langa inflatia mai ridicata in iunie, ING anticipa si o crestere de 10% a preturilor reglementate la gaze in cursul acestui an, care s-ar fi tradus intr-un plus de 0,4 puncte procentuale la inflatia de la finele lui 2011.


Totodata, analistii bancii prevedeau preturi mai mari in zona alimentelor, prognoza contrazisa de anul agricol bun, care i-a determinat sa-si reduca pentru a doua oara in acest an estimarile privind preturile alimentelor.


Noua prognoza de 4,7% include impactul estimat al eliminarii subventiilor pentru incalzire in toamna acestui an.


Daca subventiile nu vor fi eliminate, inflatia ar putea fi de 4,2% la sfarsitul anului, noteaza ING.


Pentru luna iulie, ING anticipeaza ca inflatia va cobori la 5,2%, dupa eliminarea efectului majorarii TVA in aceeasi luna a anului trecut. Fata de iunie, preturile se vor mentine stabile.


Datorita productiei agricole "foarte bune", in special pentru legume, dar si ca urmare a efectelor de baza, ING anticipeaza ca inflatia va cobori la un minim de 3,3% in martie 2012 inainte de a urca din nou pentru a incheia anul viitor la 4,8%.


Romania a inregistrat cea mai redusa rata a inflatiei in martie 2007, de 3,7%, datorita unui an agricol bun in 2006 si aprecierii leului fata de euro.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 997 ori