Investitor: Este nevoie de o recalibrare pe piata imobiliara

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 15:11
2198 citiri
Investitor: Este nevoie de o recalibrare pe piata imobiliara

Piata imobiliara are nevoie de o "recalibrare", deoarece s-a dezvoltat prea mult, intr-o perioada scurta, iar gradul de neocupare este mare, crede Liviu Tudor, proprietarul parcurilor Novo Park si West Gate, mentionand ca va incepe un nou proiect doar daca un client existent vrea sa se extinda.

"Am asistat la o criza de supradezvoltare a pietei imobiliare si de supraevaluare a pietei. Este nevoie de o recalibrare. Trebuie o perioada de revenire cu picioarele pe pamant, sa iei aer in piept si sa te adaptezi. Nu este un dat ca trebuie sa dezvoltam. S-a dezvoltat prea mult, avem un grad mare de neocupare, iar bancile asteapta o recalibrare a cererii cu oferta", a declarat Tudor.

Din acest motiv, planurile viitoare ale omului de afaceri vizeaza in special consolidari ale portofoliului si mai putin probabil investitii noi, desi terenurile detinute pentru parcurile de afaceri Novo Park din Pipera si West Gate, din Militari permit extinderea spatiilor.

"Filosofia de investitii astazi este dezvolti cand ai semnat precontracte de inchiriere. Novo Park a prins patru ani de crestere economica, cand se faceau dezvoltari speculative si nici atunci nu am dezvoltat speculativ. Regula era atunci sa ai 50% preinchirieri, acum trebuie sa ai 80%. Exista un stoc disponibil semnificativ in Bucuresti. Doar in zona sunt cel putin patru dezvoltari speculative. Exista spatii de birouri libere, iar singura motivatie pentru care am incepe un proiect nou ar fi daca unul din chiriasii nostri ar vrea sa se extinda, sa creasca semnificativ. Contextul de criza economica nu ne permite sa ne asumam riscuri semnificative", a aratat omul de afaceri.

Pe de alta parte, omul de afaceri considera ca fara o imbunatatire a ratingurilor de tara din partea tuturor agentiilor de rating investitorii nu vor fi interesati de Romania.

"Cat timp suntem sub investment grade, fondurile de investitii nu vor face cozi prea mari sa cumpere active in Romania. Daca avem rating bun, investitorii vor veni. Criza este un avantaj pentru noi. Potentialul de dezvoltare este mare. Romania va fi un El Dorado al investitorilor atunci cand vor considera ca este bine sa investesti", a conchis Tudor.

Tudor a dezvoltat prin intermediul firmei Genesis Development complexurile de birouri Novo Park si West Park, totalizand 150.000 de metri patrati, precum si campusul West Gate Studios, care cuprinde 925 de garsoniere si apartamente destinate inchirierii. Investitiile realizate de companie in Romania se ridica la 300 de milioane de euro, iar veniturile din chirii obtinute din cele trei proiecte ajung la 32 de milioane de euro anual.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#piata imobiliara, #proiecte imobiliare, #recalibrare piata imobiliara , #Proprietari