Vezi cu cat s-au ieftinit apartamentele vechi, la inceput de an

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 10:44
2032 citiri
Vezi cu cat s-au ieftinit apartamentele vechi, la inceput de an

Entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi s-a manifestat mai puternic in prima jumatate a lunii, dar s-a temperat pe parcurs. In Capitala, preturile apartamentelor vechi au scazut usor, in schimb, s-au scumpit apartamentele noi, potrivit imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.157 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in crestere cu 0,3% fata de luna precedenta, sub influenta evolutiei preturilor apartamentelor noi.

In comparatie cu prima luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 12,5% mai mici.

Tendinta de usoara crestere a fost resimtita la nivelul apartamentelor noi, cele vechi inregistrand o usoara scadere.

Pretul apartamentelor noi a crescut cu 1,1% in ultimele 30 de zile ale anului, in timp ce per ansamblu apartamentele vechi au inregistrat o scadere de 0,3%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna ianuarie la valoarea de 1.327 euro/mp util, in crestere cu 1,1% fata de luna decembrie 2010, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.312 euro.

In comparatie cu ianuarie 2010, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 10,8% mai mic.

Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% in ultimele 30 de zile.

Pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat o scadere de 1,9% in prima luna a anului.

Luna ianuarie nu a adus insa modificari semnificative in ceea ce priveste pretul apartamentelor vechi din Capitala.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.088/euro mp de suprafata utila, cu 0,3% mai putin decat in luna precedenta si cu 14,2% mai putin decat la sfarsitul anului trecut. Variatiile care au existat nu au depasit 0,6%.

Brasov

Cu o crestere medie lunara de 1,3%, Brasovul se regaseste printre orasele care au cunoscut o evolutie dinamica a segmentului rezidential in prima luna a anului.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 881 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai mult decat in luna decembrie 2010.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6,7% mai mic.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a urcat in primele treizeci de zile ale anului cu 2,1%, dupa o alta crestere de 2,5%, in decembrie, pana la valoarea de 966 euro/mp.

Fata de aceeasi perioada a anului 2009, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna ianuarie a ajuns la o medie de 876 euro/mp, cu 1,2% mai mult decat in decembrie.

In luna ianuarie, in Brasov, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,2%, pretul acestora urcand de la 866 euro/mp util pana la o valoare medie de 876 euro/mp util.

Garsonierele, pentru care cererea se mentine la un nivel mai ridicat, s-au scumpit in prima luna a anului cu 2,9%, in schimb, pretul cerut pentru apartamentele cu doua camere a scazut in ianuarie cu 0,6%.

Apartamentele cu trei camere au inregistrat o crestere de 1,2%, iar cele cu patru camere s-au scumpit cu 5,9% in intervalul analizat.

In comparatie cu inceputul anului 2010, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 7,5% mai ieftine.

Cluj-Napoca

Dupa o crestere usoara inregistrata in ultima luna a anului trecut, in ianuarie, preturile apartamentelor au scazut cu 0,8%.

Astfel, pretul cerut are o valoare medie de 985 euro/mp util. Valoarea actuala este foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni, in ianuarie 2010, diferenta fiind de doar 0,9%.

Scaderea de pret a fost inregistrata atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 0,3% in ultimele 30 de zile.

Pretul apartamentelor noi a scazut cu 0,5% in ianuarie pana la 915 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 1.011 euro/mp util, in prima luna a anului, in scadere cu 0,3% fata de luna decembrie.

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, unde a fost constatata o scadere de 1,6%.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,2% in ultimele treizeci de zile, in timp ce garsonierele au inregistrat o crestere de 0,3%.

Valoarea actuala a preturilor de strigare este apropiata de cea inregistrata la inceputul anului trecut; preturile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 4,2% mai mici in comparatie cu luna ianuarie 2010, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul garsonierelor.

Constanta

Constanta este orasul cu cei mai optimisti proprietari din Romania, preturile apartamentelor scoase la vanzare aici au inregistrat cea mai mare crestere in luna ianuarie.

Pretul mediu al apartamentelor din Constanta a crescut cu 2,4% in prima luna din an.

In ianuarie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8% de la 933 euro/mp util pana la 959 euro/mp util.

Tendinta s-a manifestat si in cazul apartamentelor vechi a caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in prima luna a anului, o crestere de 2,2%, atingand valoarea de 935 euro/mp util.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu 10,6% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 2,2% in luna ianuarie, atingand valoarea de 935 euro/mp util.

La inceput de an, cresteri mai mari de pret au fost inregistrate la apartamentele vechi cu doua camere: 3,4%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1,4% in ultimele treizeci de zile, in timp ce proprietarii de garsoniere au redus preturile cu 2,3%.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu trei camere, 14,7%, iar cea mai mica, de 9,3%, apare in cazul apartamentelor cu doua camere.

Timisoara

Anul incepe optimist si pentru proprietarii de apartamente vechi din Timisoara. Dupa 11 luni consecutive de scadere, in ianuarie 2011, preturile apartamentelor din Timisoara inregistreaza o crestere de 1,8%.

Totusi, valoarea de 799 euro/mp util califica in continuare Timisoara drept orasul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret a ajuns sa fie de 16,2%, in usoara scadere.

In Timisoara, apartamentele vechi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 2,8%.

In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a scazut cu trei procente si jumatate, coborand pana la 804 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru aceasta categorie.

In ianuarie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 799 euro, cu 2,8% mai mult decat la finalul lui 2010.

Apartamentele vechi cu patru camere sunt singurele care au inregistrat o scadere de pret (-3,4%).

Cel mai mult s-au scumpit garsonierele, cu 6,4%. Pretul apartamentelor cu doua camere a crescut cu 3,1%, iar cel al apartamentelor cu trei camere a inregistrat o crestere de 1,3% fata de luna decembrie.

In comparatie cu luna ianuarie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 9,2% in cazul garsonierelor si 18,3% in cazul apartamentelor cu patru camere.

Iasi

In Iasi, pentru luna ianuarie 2011, pretul s-a ridicat la o valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,9%, fata de luna decembrie.

Asistam, astfel, la cea mai mica valoare a preturilor apartamentelor inregistrata in Iasi in ultimii trei ani.

In comparatie cu inceputul anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 7,8% mai mici.

Tendinta de scadere a fost resimtita in special in cazul apartamentelor noi al caror pret a scazut pana la 956 euro/mp util in ultima luna.

Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi, insa, a fost diferit, pretul mediu solicitat la aceasta categorie de apartamente a inregistrat o crestere de 3,8%, pana la 811 euro/mp util.

#apartamente, #piata imobiliara, #preturi la apartamente, #apartamente cu doua camere, #proprietari de case , #Apartamente

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Cum arată un calcul al salariului minim în funcție regulile UE. Ultima creștere încearcă o aproximare a directivei din 2022, pe ultima sută de metri
  2. Joburi de vară pentru studenți. În ce domeniu te poți angaja în vacanță