Scaderea impozitului pe venit "faciliteaza" falimentul a 4,5% din IMM-uri

Vineri, 17 Mai 2013, ora 00:45
3769 citiri
Scaderea impozitului pe venit "faciliteaza" falimentul a 4,5% din IMM-uri

Guvernul vrea sa reduca la jumatate impozitul pe venitul IMM-urilor incepand cu luna iulie a acestui an. Autoritatile spera ca, in acest mod, sa creasca gradul de colectare si sa conduca la o transparenta mai mare din partea firmelor. Ar fi fost mai util pentru companii sa poata alege intre plata unui impozit pe venit si a unui impozit pe profit in functie de evolutia afacerii.

Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% incepand cu luna iulie, a anuntat ministrul pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini.

Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre Fisc.

Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi a fost redus in acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest prag platesc un impozit de 3% pe veniturile realizate incepand cu 1 februarie 2013.

Guvernul a estimat ca impozitele colectate astfel de la microintreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei in acest an.

Nicolescu: Masura, profitabila pentru buget numai daca numarul de falimente va fi mai mic de 4,5% din totalul IMM-urilor

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a precizat ca o astfel de masura este binevenita si ar putea conduce la o reducere a numarului de falimente in aceasta zona, dupa ce Guvernul a decis sa introduca impozitul obligativitatea platii impozitului pe venit pentru IMM-uri cu cifra de afaceri de pana la 65.000 de euro.

"Aceasta masura este binevenita intrucat ea are cateva efecte pozitive asupra microintreprinderilor. Faptul ca s-a diminuat la jumatate impozitul pe venit este un lucru pozitiv tinand cont ca la 90% din microintreprinderile din Romania rata profitului este mai mica de 2 procente. Atunci cand aveai 3% impozit pe venit cand rata profitului este la majoritatea sub 2% asta insemna ca o foarte mare parte din ele erau intr-o situatie de pierdere. Calculele noastre ne arata ca aceasta masura poate fi profitabila pentru bugetul statului numai daca numarul de falimente va fi mai mic de 4,5%. La precedenta masura numarul de falimente trebuia sa fie mai mic de 6,5%", a declarat Ovidiu Nicolescu pentru Business24.

Gabriel Biris: "Este un act de compensare a obligativitatii cu reducerea impozitului

Consultantul fiscal Gabriel Biris crede ca autoritatile au recurs la aceasta masura pentru a compensa introducerea obligativitatii impozitului pe venit pentru companiile cu o cifra de afaceri mai mica de 65.000 de euro.

Gabriel Biris, consultant fiscal si partener al firmei de avocatura Biris Goran

"Este o masura de reparatie. Impactul bugetar oricum este mic pentru ca din februarie s-a redus plafonul. Si vorbim de afaceri de subzistenta, 3% este echivalent cu 16% pe o marja de 20% ceea ce este mult pentru afacerile mici sa ai marja atat de mare. Astfel, 1,5% este echivalent cu 16% pe o marja de 10%, ceea ce este mai aproape de realitate. Eu o vad ca un act de compensare a obligativitatii versus reducerea impozitului care trebuia facuta", a declarat pentru Business24 consultantul fiscal Gabriel Biris.

Masurile aditionale solicitate de reprezentantii IMM-urilor

Desi reprezentantii Consiliului National al IMM-urilor sustin ca masura de reducere a impozitului este una binevenita, insa ei sustin ca autoritatile ar trebui sa implementeze si alte masuri aditionale pentru a ajunge la efectul scontat. Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIMMR a enumerat pentru Business24 masurile complementare reducerii impozitului pe venit:

- Firmele care s-au infiintat in ultimii doi ani sa poata sa opteze intre impozitul pe profit si impozitul pe venit. O firma in primele luni nu reuseste sa faca profit pentru ca este in faza incipienta . Sa iei un impozit pe venit indiferent daca face sau nu profit inseamna sa o trimiti in faliment;

- Firmele care in ultimii 5 ani au reusit totusi sa fie pe profit 3 ani, deci firme care in doi ani de criza nu au reusit sa obtina profit si ele, sa poata sa opteze intre impozitul pe profit si impozitul pe venit;

- Firmele a caror salariu mediu este cel putin 70% din media ramurii respective sa poata sa opteze pentru impozitul pe profit. Prin aceasta masura noi credem ca putem stimula scoaterea la suprafata a locurilor de munca si ar avea efecte pozitive asupra maririi bazei de impozitare si incasarilor la bugetul de asigurari sociale;

- Acele firme care investesc mai mult decat obtin profitul sa fie scutite de acest impozit. Inseamna ca aceste firme dezvolta economia integral cu tot profitul si mai vin si cu bani de acasa. Asemenea masura ar determina 20-30.000 de IMM-uri sa poata sa investeasca si sa genereze efecte pozitive pe plan local.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#impozit IMM, #Nicolescu impozit IMM, #Biris impozit IMM , #IMM Romania