Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvern: 1,2 miliarde lei, plafonul garantiilor de stat pentru IMM_uri

Guvern: 1,2 miliarde lei, plafonul garantiilor de stat pentru IMM_uri


Guvernul a stabilit marti la 1,2 miliarde de lei plafonul garantiilor de stat disponibil in anul 2012 pentru firmele care acceseaza programul "Mihail Kogalniceanu".

Prin programul "Kogalniceanu", statul ofera garantii guvernamentale de pana la 80% din valoarea creditelor contractate de intreprinderile mici si mijlocii.

Rezultatele inregistrate in 2011 sunt dezamagitoare: doar 254 de contracte de credit incheiate.

Rezultatele slabe se explica prin birocratia stufoasa si printr-un un ritm de lucru lent din partea bancilor. Pe de alta parte, analistii spun ca IMM-urilor le lipseste cultura financiara necesara pentru a raspunde exigentelor bancare.

Statul acorda subventii de maximum 70% din rata dobanzii, dar nu mai mult de 6,5% pe an, ca nivel al dobanzii.

Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, cheltuielile privind aprovizionarea, productia, desfacerea, executarea de lucrari si prestarea serviciilor, constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor, alte tipuri de cheltuieli necesare desfasurarii activitatii curente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2124 ori