Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doar 15% din IMM-uri sunt finantate de banci, dublarea lor ar avea un impact de 1-2% in PIB

Doar 15% din IMM-uri sunt finantate de banci, dublarea lor ar avea un impact de 1-2% in PIB


Presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, a afirmat, la The Money Channel, ca numai 15-16% dintre intreprinderile mici si mijlocii sunt finantate de banci, iar daca ponderea firmelor cu acces la credite s-ar dubla, cresterea economica ar primi un imbold de 1-2%

Acesta a mai precizat ca institutiile statului ar trebui sa se uneasca pentru a gasi o formula unitara, nu solutii individuale

Aurel Saramet spune ca isi doreste de la noul guvern pe latura IMM-urilor o colaborare sporita intre institutiile statului.

"Eu, personal, fara sa fiu inteles gresit, astept doar un singur lucru: sa punem lucrurile si institutiile cap la cap pentru a gasi formula unitara, compromisul unitar, in sensul sprijinirii IMM-urilor, pentru ca solutii institutionale individuale s-au mai gasit, se mai gasesc, dar nu sunt suficiente", a spus Saramet.

O alta masura pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocirii ar putea veni de la banca centrala, care ar trebui sa relaxeze politica de provizionare pentru creditele asigurate de Fondul de Garantare, afirma Saramet. Mai ales in conditiile in care doar 15-16% dintre IMM-uri sunt finantate in acest moment.

In acelasi timp, numai unul din cinci IMM-uri a apelat la serviciile Fondului de Garantare.

"Daca am presupune dublarea numarului de IMM-uri care ar beneficia de finantari, este de presupus ca impactul in PIB, care este preocuparea principala a guvernului, dupa cum intelegem, ar putea fi de macar de 1-2 procente in plus, ceea ce nu este putin deloc", este de parere Saramet.

Presedintele Fondului de Garantare a precizat, pe de alta parte, ca IMM-urile mai mari au, deseori, acces la credite, in timp ce mult mai numeroasele microintreprinderi arareori reusesc sa atraga finantare de la banci.

Saramet a mai prezentat, la The Money Channel, o statistica in sprijinul creditarii IMM-urilor.

Astfel, anul trecut, aproximativ 7% din creditele acordate acestor firme au fost executate din cauza platilor restante, la jumatate fata de rata creditelor neperformante din intregul sistem bancar.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 2446 ori
Citeste mai multe desprefinantare imm finantare imm banci