Multinationalele si toapele

Luni, 21 Iunie 2010, ora 00:36
6650 citiri
Multinationalele si toapele

Nu de mult, salariatii - care sunt in mare majoritate inalti specialisti - ai Institutului Cantacuzino au iesit cu mic, cu mare in curtea institutiei nu cumva pentru a cere remunerari mai mari, desi acestea ar fi indrituite, ci pentru a protesta fata de amenintarea reala - si nu doar vanturata asa de forma de catre autoritatile in domeniu pentru a bloca alte revendicari - ca institutul sa fie inchis.

Acesta n-a mai primit autorizatie de functionare, iar procedurile de reautorizare sunt nu numai indelungate, dar multe din conditiile necesare reautorizarii nu sunt indeplinite. Inutil de mentionat ca institutul are o indelungata traditie si este de mare reputatie nu numai in Europa de Est, dar si pe plan international.

A asigurat de zeci de ani aprovizionarea cu vaccinuri si seruri a sistemului de sanatate din Romania si a reusit sa evite costisitoare importuri chiar si in campanii tensionate de gripa. Dar, vai!, tocmai din aceasta cauza a deranjat!

A deranjat mafia marilor companii multinationale de medicamente, care nu admit ca tarile bananiere sa produca medicamente originale - ci, eventual, doar medicamente generaliste (cu perioada de exclusivitate expirata) - si care, in schimbul unor facilitati banuibile, s-au asigurat de cardasia unor autoritati locale.

Investigatii sumare au descoperit ca de mult, pe vremnea mai multor directorate si ministeriate, prin subfinantari deliberate sau prin alte malversatiuni, s-au "pregatit" conditiile precare de reautorizare, desi chiar si actiunea in sine de reautorizare este cusuta cu ata alba.

Ce mai, tot tacamul! Paradoxal - sau tocmai nu! -, exact in acelasi timp o ordonanta guvernamentala care cerea taranilor romani sa se inscrie la Registrul Comertului pentru a mai putea sa aiba dreptul de a-si vinde produsele in pietele taranesti (chiar daca este vorba de niste biete legaturi de patrunjel, ceapa, ridichi sau usturoi) a intrat pe rol! Cand? Simpla coincidenta?!

Exact la inceputul singurei perioade din an cand productia interna de legume si fructe ajunge in piata si mai reuseste cat de cat sa se strecoare printre importurile agroalimentare fara vama si mai ales fara gust.

Autoritatile in domeniu n-au indraznit sa duca nelegiuirea pana la capat si probabil si-au primit pentru aceasta cuvenita sapuneala de la marii profitori ai ordonantei: hipermarketurile si mafia importatorilor. Din cele 700 milioane euro legume importate, cele reprezentrand grosul (peste 600 milioane euro) sunt desfacute prin hipermarketuri.

Inutil de a spune ca toate acestea sunt straine. Itele incurcate ale ordonantei au dus direct la respectivele hipermarketuri.

O proba elocventa - care arata ca hipermarketurile straine nici nu se mai jeneaza sa arate ca scopul lor este sa ingroape productia interna - a fost ca reprezentantii acestora au venit cu o falca-n cer si una-n pamant sa ceara socoteala Comisiei pentru agricultura a Camerei Deputatilor deoarece aceasta si-a permis sa initieze o reglementare prin care hipermarketurile ar urma sa fie inchise duminica, spre a da o gura de oxigen productiei interne de legume si fructe.

Si toate reprosurile au fost aduse vehement in fata presei! Ceva tragic! Dar, evident, nu multinationalele din industria farmaceutica si respectiv din retail sunt de vina. Si unele, si altele fac ce fac pentru ca li se permite! Nimeni in Romania nu le da peste mana, ca sa ne exprimam frumos!

Pentru ca ar merita sa li se dea nu numai peste mana! De fapt si de fapt, lucrurile stau cu mult mai rau, intrucat in cardasie cu acestea sunt tocmai cei ce ar fi indrituiti sa le dea peste mana, cumparati probabil, caci dezinteresati n-ar putea fi!

Cine sunt acestia? Ii stim bine. Sleahta de toape care au ajuns, prin extorcarea banului public si tradari de neam si tara, cu BMW la poarta vilei lor de lux si cu ceasuri Vacheron-Constantin la mana si care produc greata chiar si la simpla privire.

Sa ne miram ca la sedinta Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, la care s-a discutat initiativa tinerii inchise a hipermarketurilor duminica, emisari guvernamentali au venit, fara sa fie chemati, dar, vai!, nu cumva pentru a-i sustine, ci pentru a-i trage de urechi pe parlamentari?! Fara comentarii.

Prejudiciu imens provocat de „mafia fierului vechi”. Peste 8000 de sesizări trimise Poliției
Prejudiciu imens provocat de „mafia fierului vechi”. Peste 8000 de sesizări trimise Poliției
ANAF a trimis la Poliție peste 8000 de sesizări pentru neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, în primele șase luni ale anului 2024. De asemenea, în urma controalelor,...
Alexandru Bonea (Meta) la Quarterly Report: ”Le facem pe toate: chirii, codezvoltări imobiliare și tradinguri de apartamente”
Alexandru Bonea (Meta) la Quarterly Report: ”Le facem pe toate: chirii, codezvoltări imobiliare și tradinguri de apartamente”
Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust, a participat la cea de-a patra ediție a Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB, conferință marca Ziare.com, alături de partenerul...
#hypermarket, #ilie, #institut, #medicamente, #multinationale, #serbanescu , #Editorial

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  3. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  4. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  5. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  6. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  7. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  8. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  9. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  10. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție