Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Studiu PricewaterhouseCoopers

Afacerile de familie vor inflori in urmatorii cinci ani

Afacerile de familie vor inflori in urmatorii cinci ani


Majoritatea proprietarilor de afaceri de familie din Romania estimeaza o crestere constanta a afacerilor si o dublare a exporturilor in urmatorii cinci ani, dar ar dori sprijin de la Guvern sub forma de facilitati fiscale, garantii sau imprumuturi de stat, pentru retehnologizare, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Antreprenorii si afacerile de familie aduc stabilitate economiei si reprezinta un motor extrem de dinamic de crestere economica, insa simt nevoia recunoasterii rolului lor din partea societatii si a Guvernului si asteapta sprijinul acestuia in promovarea unui cadru legislativ si fiscal stabil si predictibil, precum si investitii sporite in imbunatatirea infrastructurii si a calitatii sistemului de invatamant, pentru a-i pregati mai bine pe viitorii absolventi pentru realitatile pietei muncii", conform concluziilor studiului PwC - Family Business Survey Romania.

Aproape doua treimi din managerii afacerilor de familie prognozeaza o crestere constanta pe termen mediu

Studiul arata de asemenea ca, intr-o piata dificila, afacerile de familie din Romania au avut performante bune in ultimul an, 71% dintre respondenti obtinand o crestere a afacerilor.

Mai mult, proprietarii si managerii acestor afaceri sunt destul de increzatori cu privire la perspectivele de crestere pe urmatorii cinci ani, 61% asteptandu-se la o crestere constanta, in timp ce 13% tintesc un avans mai agresiv.

Aproximativ un sfert dintre afacerile de familie romanesti sunt mai degraba precaute in ceea ce priveste viitorul si planuiesc sa isi consolideze structura la nivelul curent al cifrei de afaceri.

Aceste rezultate sunt similare tendintelor globale, 69% dintre respondenti tintind catre o crestere constanta, organica, in timp ce 12% urmaresc strategii de crestere mai agresive.

Care sunt provocarile afacerilor de familie

Atunci cand vine vorba de provocarile intampinate de catre afacerile de familie, cei mai multi dintre proprietarii si managerii afacerilor de familie mentioneaza factori din mediul extern, precum conditiile pietei (52%) sau accentuarea concurentei (32%).

Totodata, 42% dintre respondenti sunt preocupati de regimul fiscal si 29% de reglementari si politici guvernamentale.

Intr-o nota mai optimista, preocuparile legate de disponibilitatea resurselor financiare, presante la debutul crizei mondiale, s-au atenuat, doar 13% dintre respondenti mentionand in prezent acest aspect.

De asemenea, pare sa existe o incredere crescuta in capacitatea Bancii Nationale a Romaniei de a gestiona volatilitatea cursului de schimb, numai 16% dintre cei intervievati mentionand aceasta problema, un procent similar celor preocupati de rata dobanzii.

Confruntandu-se in continuare cu o pondere redusa a exporturilor in totalul cifrei de afaceri, companiile de familie romanesti par mai putin ingrijorate de criza economica europeana, doar 13% dintre respondenti indicand acest factor drept o amenintare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 4820 ori