Pietele emergente, noul "el Dorado" pentru investitori - Mark Mobius

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 19:22
2346 citiri
Pietele emergente, noul "el Dorado" pentru investitori - Mark Mobius

Privind zece ani in urma, pietele emergente au avut randamente mai bune decat Statele Unite si pietele dezvoltate. Privind, insa, catre viitor, cererea si oferta sunt consecvente si determinate de factori sustenabili, astfel incat, in opinia Dr. Mobius, cresterea estimata pentru pietele emergente in 2012 o va depasi pe cea a pietelor dezvoltate.

In opinia lui Mark Mobius, in 2011, perceptia asupra structurii economiei globale s-a modificat in mod radical. Astfel, interesul investitorilor nu mai este orientat in mod exclusiv catre Statele Unite ca si motor al economiei globale, ci din ce in ce mai mult catre marile economii emergente precum China si India, care au inceput sa contribuie in mod semnificativ la produsul intern brut mondial.

"Toti indicatorii economici fundamentali, de la rezervele valutare, raportul dintre datorii si produsul intern brut, pana la inflatie si ratele pe termen scurt se afla acum intr-o stare mult mai buna pe pietele emergente intrucat acestea sunt tari care se indreapta catre o crestere economica sustenabila.

Atunci cand selecteaza tarile si industriile in care investeste, Franklin Templeton Emerging Markets Fund ia in considerare diferite active suport: consumatori (populatie) si marfuri (urbanizare)", a declarat Dr Mobius intr-o conferinta de presa Citibank.

Presedintele executiv al Franklin Templeton Asset Management a mai precizat intr-un interviu anterior ca India se intinde pe o suprafata de 2,9 milioane de kilometri patrati, iar prognozele arata ca in iulie 2012, 1,2 miliarde de oameni vor locui in aceasta tara. Asadar, daca luam in calcul populatia, India are multe sanse sa se dezvolte. In plus, media de varsta este scazuta, deci are si forta de munca puternica si o baza extinsa de consumatori, factori importanti in dezvoltarea unei tari.

Prognoza de crestere economica pentru India este de 7% in 2012.

In contextul pietelor emergente, noua oportunitate identificata de catre Templeton Emerging Markets Fund sunt New Frontier Markets, iar Romania, Slovenia, Bahrain, Cambodgia, Vietnam, Peru sunt doar cateva dintre tarile mentionate.

Potrivit acestuia, Franklin Templeton este preocupat de conditiile politice si macroeconomice, in contextul in care ele pot avea impact asupra activitatii companiilor. Companiile sunt entitati care nu pot fi izolate de mediul economic sau politic, avand in vedere ca acesti factori au impact decisiv asupra profitabilitatii pe termen lung.

In timp ce numeroase economii dezvoltate sunt marcate de procupari privind nivelul datoriilor suverane, multe economii emergente sunt caracterizate de rate semnificative de crestere, o rata scazuta a raportului dintre datoria publica si produsul intern brut precum si de rezerve valutare substantiale. Dr. Mobius considera ca aceste avantaje fundamentale se vor consolida pe parcursul anilor viitori, avand posibilitatea sa fie reflectate in timp in profiturile si preturile actiunilor companiilor de pe pietele emergente.

Unul dintre riscurile aduse in discutie de catre Dr. Mark Mobius, in contextul pietelor emergente, este inflatia care, in unele cazuri, a crescut pe pietele emergente in 2011. Recent, inflatia a scazut in unele tari, permitandu-le acestora sa se orienteze catre o politica monetara stimulativa.

Brazilia si Indonezia, spre exemplu, au redus deja ratele dobanzilor, in timp ce China a relaxat cerintele privind rezervele bancilor pentru prima data din 2008. Potrivit Dr. Mobius, aceasta tendinta ar putea continua in 2012, intrucat in contextul actual de incetinire a cresterii globale si de scadere a presiunii inflationiste, pietele emergente isi indreapta atentia catre stimularea cresterii economice.

Un alt risc mentionat este cel de volatilitate a pietei.

"Vor exista intotdeauna factori neprevazuti si circumstante care ar putea deveni catalizatori ai unor schimbari majore in peisajul global, asa cum au dovedit-o evenimentele din ultimii ani. Nu putem anticipa cu exactitate cand va avea loc urmatoarea corectie a pietei si nici nu putem aprecia dimensiunea acesteia, dar suntem constienti de faptul ca volatilitatea pietelor este o realitate permanenta.

Dar fiecare criza aduce potentiale oportunitati. Asadar, investim in continuare pe termen lung in companii pe care le consideram subevaluate, dar fundamental puternice si cu potential de dezvoltare, si pe care le consideram capabile sa infrunte vremurile dificile", a mai declarat acesta.

Mark Mobius a afirmat in repetate randuri ca nu exista un moment bun pentru investitii, ci momentul in care banii sunt disponibili pentru investitii. Rabdarea aduce intotdeauna castiguri.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#investitori piete emergente, #Mark Mobius piete emergente, #interviu mark mobius, #mark mobius citi bank , #Investitii profitabile