Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chinezii vor sa investeasca in reactoarele nucleare de la Cernavoda

Chinezii vor sa investeasca in reactoarele nucleare de la Cernavoda


Secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu spune ca o companie chineza, China Guandong Group, ar putea asigura aproape 40% din investitia pentru construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

"Am discutat posibilitatea ca societatea chineza sa investeasca aproape 40% din necesarul investitional pentru unitatile nucleare 3 si 4, in partea clasica a centralei, adica echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discutie deosebit de importanta, mult mai importanta decat ma asteptam. Tonusul nostru fata de cele doua reactoare a crescut simtitor", a declarat Traicu intr-o conferinta de presa.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010.

Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.

Traicu afirma, in urma cu cateva saptamani, ca Guvernul vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez.

El a precizat ca deocamdata Ministerul Economiei a primit raspunsuri de la doua dintre cele patu companii. Iberdrola a declinat oferta, iar RWE a aratat ca este interesata de aceasta investitie, dar termnenul solicitat de Romania este prea scurt pentru a lua o decizie.

"Asteptam un raspuns si de la celelalte doua companii", a spus Traicu.
Un studiu comandat de Comisia Nationala de Prognoza si prezentat recent arata ca punerea in functiune a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda este incerta inainte de anul 2020, din cauza neclaritatilor legate de capacitatea Romaniei de a finanta investitia si structura actionariatului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2971 ori