Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hidroelectrica, luata la control de CE

Hidroelectrica, luata la control de CE


Comisia Europeana a anuntat, miercuri, initierea a cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica S.A. a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie electrica.

Scopul acestor actiuni ale Hidroelectrica, producator roman de hidroenergie controlat de stat, ar fi fost de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, prin cresterea veniturilor acestora sau printr-o combinatie a celor doua elemente, incalcand astfel normele UE in domeniul ajutoarelor de stat.

Initierea unei investigatii aprofundate de catre CE permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

Concret, executivul comunitar doreste sa verifice daca Hidroelectrica a subventionat indirect clientii vanzandu-le acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei, in conditiile in care exista indicii ca statul roman ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date.

Contracte incheiate de Hidroelectrica asupra carora planeaza suspiciuni privind preturile preferentiale

In decembrie 2009 si decembrie 2010, in urma licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, OPCOM, Hidroelectrica a incheiat doua contracte bilaterale cu producatorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract avand ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica pe an, la preturi care par sa se situeze sub nivelul pietei.

ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele dintre Hidroelectrica si opt comercianti de energie electrica, unele contracte datand din 2004, precum si contractele dintre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata.

Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata. Asadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata.

O parte a contractelor au fost incheiate inainte de aderarea Romaniei la UE. Totusi, pe baza dispozitiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a Romaniei, Comisia Europeana are competenta de a investiga preturile la energie electrica care au fost aplicate in baza acestor contracte.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1024 ori