Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hidroelectrica a inceput sa faca bani

Hidroelectrica a inceput sa faca bani


Hidroelectrica a licitat marti doua pachete de energie, pentru care au concurat peste 30 de traderi, iar pretul obtinut a fost aproape dublu fata de cel practicat cu baietii destepti.

Hidroelectrica a vandut marti pe bursa de energie OPCOM, pe platforma contractelor bilaterale, sase pachete de electricitate in valoare de aproape 5 milioane de euro, aceasta fiind deja a doua sesiune de vanzare a energiei pe care compania a initiat-o dupa intarea in insolventa.

Dupa sase sedinte de licitatie, Hidroelectrica a reusit sa scoata din buzunarele traderilor un pret mediu de peste 250 lei/MWh, in conditiile in care s-a pornit de la un pret de 189 lei/MWh, potrivit site-ului de stiri energy-center.ro.

La acest nivel, Hidroelectrica obtine dublu fata de pretul de productie si aproape dublu fata de pretul avut initial in contractele directe cu furnizorii de energie la care tocmai le-a reziliat contractele.

La prima licitatie au participat noua traderi, castigatorul final fiind compania GDF Suez Energy Romania, la un pret adjudecat de 260,10 lei/MWh. Urmatoarele sedinte de licitatii au avut ca finalitate urmatoarele aspecte:

-16 participanti, pret final 267,77 lei/MWh, castigator Tinmar SRL;
-10 participanti, pret final 248,30 lei, castigator Transenergo;
-10 participanti, pret final 250,20 lei/MWh, castigator Transenergo;
-16 participanti, pret final 260,16 lei/MWh, castigator Enex;
-14 participanti, pret final 265,23 lei/MWh, castigator GDF Suez Energy Romania.

In urma cu o saptamana Hidroelectrica a mai vandut pe bursa o cantitate de energie de 7 GWh, pretul de pornire fiind de 189 lei/MWh, electricitate livrata in varf, intre orele 07.00 si 22.00.

Hidroelectrica a avut anul trecut multe contracte paguboase, furnizand energie la preturi mult mai mici decat cele pe care le-a obtinut in prezent. Spre exemplu, Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries au achizionat in 2011 energie de la Hidroelectrica la pretul de 130 lei/MWh.

Ministrul Economiei a declarat ca toate contractele paguboase cu "baietii destepti" au costat Hidroelectrica 4,5 miliarde de lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1495 ori