Interceptari Cum opera noua generatie a "baietilor destepti" din Energie

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:05
1800 citiri
Interceptari Cum opera noua generatie a "baietilor destepti" din Energie
Ioan Mihaila si Eugen Bradean, arestati in dosarul mitei de la Hidroelectrica. Sursa foto: Ziuanews.ro

Procurorii DNA i-au interceptat pe Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, si Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, in timp ce acestia isi negociau mita pe care urmau sa o primeasca pentru aprobarea contractului cu Energon.

Potrivit procurorilor, Remus Vulpescu ar fi cerut mita in avans, in timp ce Ioan Mihaila, consilier al ministrului Constantin Nita, si Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, l-ar fi anuntat ca nu pot face acest lucru, deoarece banii ar fi urmat sa fie impartiti cu alte 3-4 persoane, fara sa fie insa clar, deocamdata, cine erau aceste persoane.

Avans din spaga: 150.000 de euro

BRADEAN EUGEN: Pai, asta e! Si inseamna doi virgula opt! Plus-minus! Da' am zis doi virgula opt, ca sa nu ne incurcam! Asta inseamna jumate, care ce... o concesionez eu, unu virgula patru milioane de euro!

MIHAILA IOAN: Deci, tu te descurci cu dumnealui pe acesti doi euro!

BRADEAN EUGEN: Pai, da! Pai, da! Asta am spus!

MIHAILA IOAN: Deci, jumatate din cei doi euro... unu'... din... adica, pe cei

doi lei...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Din un... doi lei...

MIHAILA IOAN: Deci, un leu e al dumneavoastra... care se inmulteste cu doua sute si cu o mie... cu opt mii sapte sute... de patru ori. Eu am transmis ca se vrea...

BRADEAN EUGEN: Si atata vine. Vine intre doi sapte sute si trei milioane de euro ...[neinteligibil]...

VULPESCU DUMITRU REMUS [se adreseaza lui BRADEAN EUGEN]: Stai, ma, ca nu...!

MIHAILA IOAN: Eu am transmis ca se vrea in avans de catre un partener... n-am dat nume... o suta cincizeci de mii in avans... de... de euro.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Da' eu am zis douazeci la suta...poa' sa fie...

MIHAILA IOAN: Am zis o suta cincizeci de mii!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun!

BRADEAN EUGEN: O.K.!

MIHAILA IOAN: In momentu' in care... eu am intalnire azi-maine cu ei, Nu m-am vazut, nu stiu c-am venit. Le-am transmis telefonic, destul de codificat sa aduca acesti bani! Eu am sa cer mai mult, pentru ca si mie si nu ti-o spun ca... Tu esti mai copilu' lu' tata, ai alte relatii, eu tre' sa ii muncesc banii! Daca se aduc o suta cincizeci, aia sunt ai dumneavoastra! Daca se aduc mai mult, ii iau eu! Asta ar fi...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Pe toti?

MIHAILA IOAN: Pai, nu am spus? ...[rade]... Daca aduc mai mult de trei sute, iar impartim in doua!

BRADEAN EUGEN: Nu! Asta e de... de la... de peste limita ta, partea!

MIHAILA IOAN: Nu! Stati! Avans! Avans! Deci, eu daca... eu n-am dorit aceasta cifra... De-aia am zis sa facem calculu'...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Dumneavoastra stiti cu cine vorbiti! Eu nu!

MIHAILA IOAN: Eu stiu cu cine vorbesc...

VULPESCU DUMITRU REMUS: Eu nu!

MIHAILA IOAN: Pana la urma tre' sa deschidem cartea asta ...[neinteligibil]... Eu nu sunt un tip ...[neinteligibil]... Dar este un inceput foarte bun! Daca mi-aduc o suta cincizeci si eu zic ca-mi aduc... o sa vi-i dau dumneavoastra! Daca aduc mai mult, pana la trei sute, iau eu o suta cincizeci... daca aduc peste trei sute, iar impartim in doua! Corect? Asta este ceea ce vorbim si ceea ce o sa discutam si cu ei!

VULPESCU DUMITRU REMUS: Bun! Acuma, mare atentie! Eu nu umblu cu bani! Deci, mie imi spuneti cand, trimit pe cineva, va spune...

MIHAILA IOAN: Vreti banii afara?

VULPESCU DUMITRU-REMUS: As prefera!

MIHAILA IOAN: Da.

VULPESCU DUMITRU REMUS: Desi, stiti cum e cel mai bine ca sa nu ne complicam? Faceti un offshore si mi-l predati cu tot cu acte si cu extrasu ' de cont. Sau daca n-aveti gata facut si dureaza discutam altfel.

MIHAILA IOAN: Nu, atuncea facem asa! O sa opereze aceasta afacere cineva, astia care ti-au adus contractul. In acest contract o sa se faca niste contracte de comision. Si atuncea va fac un offshore, e o explicatie, care opereaza direct in contract. Deci, ce rau e in asta?

Mihaila si Bradean, arestati pentru 29 de zile

Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, si Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, au fost arestati preventiv conform deciziei judecatorilor Tribunalului Bucuresti.

Decizia nu e definitiva, iar probabil avocatii vor face recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, a fost cel care l-a denuntat pe Ioan Mihaila procurorilor anti-coruptie, informand procurorii ca Mihaila i-ar fi promis o mita de 1,4 milioane de euro, in cazul in care Vulpescu ar fi votat, in cadrul Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, in favoarea contractului cu Energon.

Eugen Bradean si Ioan Mihaila au fost retinuti, miercuri, de DNA, intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de aproape 263 milioane de euro.

Conform referatului DNA, Mihaila si Bradean au fost inregistrati in momentul in care negociau mita pe care ar fi primit-o pentru votul din Consiliul de Supraveghere.

Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

"Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul inculpatului Bradean Eugen, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice", mai arata DNA.

Mihaila a fost cel care i-a promis lui Remus Vulpescu 1,4 milioane de euro pentru a-si da votul favorabil pentru incheierea unui contract bilateral cu o anumita societate comerciala din Romania. Acesta a fost eliberat din functie miercuri seara, dupa ce a fost retinut de catre DNA.

De asemenea, Departamentul pentru Energie anunta ca va propune demiterea lui Eugen Bradean din directoratul Hidroelectrica.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#arestare Mihaila Hidroelectrica, #Eugen Bradean mita Hidroelectrica, #denunt mita Remus Vulpescu, #mita Hidroelectrica Vulpescu , #stiri Hidroelectrica