Statul vrea sa dea 34% din actiunile Postei, ca sa majoreze capitalul

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:20
1637 citiri

Statul pregateste cooptarea in structura actionariatului Postei Romane (CNPR) a unui investitor care sa contribuie financiar la majorarea capitalului social al companiei, acesta urmand sa preia in schimb pana la 34% din actiunile operatorului postal national, reiese dintr-un document guvernamental.

In urma majorarii de capital, statul va pastra pachetul majoritar de actiuni, dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri. In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la Posta Romana la 15%, daca nu va participa la majorarea capitalului.

Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Documentul citat prevede insa o majorare de capital la Posta Romana, "in urma careia statul sa detina minim 51% din actiuni, iar Fondul Proprietatea minim 15%".

Conform sursei citate, investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.

Statul nu va ceda controlul

In luna august, minstrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a anuntat ca discuta cu reprezentantii operatorilor postali nationali din Belgia, Austria si Germania pentru intrarea in actionariatul Postei Romane, proces care va avea ca efect implicarea in managementul operational si capitalizarea companiei.

Ministrul a afirmat ca statul nu va ceda controlul CNPR, urmand sa detina pachetul majoritar de actiuni din capitalul social in eventualitatea atragerii unui investitor.

"Au fost discutii neoficiale si cu reprezentantii Fondului Proprietatea, care, in principiu, si-au exprimat acordul pentru un astfel de proces", a spus Vreme.

El a adaugat ca nu poate avansa un termen privind lansarea acestui proces, dar a mentionat ca doreste conturarea unei opinii clare si precise intr-un interval de timp cat mai scurt.

In urma cu trei saptamani, premierul Emil Boc s-a intalnit, la Bucuresti, cu omologul sau belgian, Yves Leterme, oficialul strain anuntand atunci ca operatorul national de posta din Belgia, bpost, vrea sa devina actionar minoritar la Posta Romana.

Surse oficiale participante la discutie au declarat atunci pentru MEDIAFAX ca bpost vrea sa preia un pachet minoritar de actiuni la Posta Romana.

Compania Posta Romana dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Bugetul CNPR pentru acest an prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei, de la 1,4 miliarde de lei in 2010, si un profit brut de 2,34 milioane de lei.

#posta romana, #fondul proprietatea, #emil boc, #actionariatul postei romane , #Stiri Guvern

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  6. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  7. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  8. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  9. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"