Copos: statul sa nu mai otraveasca mediul de afaceri

Luni, 16 August 2010, ora 17:38
2014 citiri
Copos: statul sa nu mai otraveasca mediul de afaceri

"Guvernul sa nu otraveasca mediul de afaceri. Deja suntem pe panta descendenta si interesul investitorilor straini fata de Romania scade ingrijorator. Sa nu modifice intr-una legile, mai ales cele privind fiscalitatea. Pe noi nu ne intereseaza atat cat de mari sau de mici sunt impozitele, cat, mai ales, sa stim cat vor fi ele in viitor, adica sa stim cat vom avea de platit la anul, mult sau putin", a declarat omul de afaceri George Copos, pentru Bloombiz.ro.

Statul sa nu ne incurce!

Intrebat ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a sprijini turismul din Romania, patronul grupului Ana Holding a declarat ca statul ar trebui sa nu ii mai incurce pe oamenii de afaceri din turism si sa nu mai inventeze tot felul de proceduri birocratice.

"Sa nu otraveasca mediul de afaceri. Deja suntem pe panta descendenta si interesul investitorilor straini fata de Romania scade ingrijorator. Sa nu modifice intr-una legile, mai ales cele privind fiscalitatea.

Pe noi nu ne intereseaza atat cat de mari sau de mici sunt impozitele, cat, mai ales, sa stim cat vor fi ele in viitor, adica sa stim cat vom avea de platit la anul, mult sau putin", a afirmat omul de afaceri. Potrivit acestuia, Guvernul trebuie sa vorbeasca printr-o singura voce, sa aiba un singur punct de vedere, coerent, care sa fie acceptat de toti membrii cabinetului.

Frunzele si videoclipurile nu conving turistii

"Turismul nu e o problema de reclama si publicitate. E o problema de oferta, de servicii, de preturi. Ca sa ai turism iti trebuie plaje amenajate si curate la mare, partii de schi multe si lungi, cu grade diferite de dificultate si trasee turistice marcate si supravegheate. 

Iti trebuie drumuri de acces. In afara acestor elemente totul e poveste. Frunzele si videoclipurile nu conving turistii. Infrastructura si preturile, da", a declarat George Copos pentru Bloombiz.ro.

Omul de afaceri a subliniat faptul ca niciun turist roman nu pleaca la schi in Austria pentru ca isi uraste tara, ci pentru ca acolo exista facilitatile inexistente in Romania.

"Nici un roman nu pleaca vara in Turcia din dragoste pentru Imperiul Otoman. Pleaca pentru statiuni curate, pentru hoteluri confortabile, pentru plaje ingrijite, pentru negustori amabili si pentru preturi rezonabile. Despre asta e vorba", a punctat Copos.

250 de km, de la Bucuresti la Constanta, in 5 ore

Miliardarul roman spune ca este inadmisibil ca, in secolul XXI, sa faci 250 de km, de la Bucuresti la Constanta, in 5 ore. Sau 180 de km, de la Bucuresti la Brasov, tot in 5 ore.

"Statul ar trebui sa isi indeplineasca atributiile pe care singur si le-a asumat. Dorim sa se ocupe serios de infrastructura care asigura circulatia, de autostrazi, de drumuri, de caile ferate.

Daca statul nu ne vrea parteneri in asta, atunci sa-si indeplineasca atributiile la care tine atat de mult", a mentionat George Copos.

Acesta mai spune ca oamenii de afaceri din turism isi doresc ca autoritatile publice sa-si faca treaba intr-un alt domeniu pe care nu-l cedeaza si fara de care turismul montan de schi va fi mort in curand: amenajarea domeniului schiabil.

"Oamenii vin la munte iarna pentru a schia. Nu ai partii - nu ai schi - nu ai turism. Pentru un pahar de vin fiert pe zapada nu te duci 5 ore de la Bucuresti la Poiana Brasov."

In ceea ce priveste impozitarea averilor, omul de afaceri spune ca i se pare corect ca sarcinile fiscale sa fie asezate in mod corespunzator, pentru toata lumea.

"Mi se pare corect ca veniturile sa fie impozitate corect si echitabil. Mi se pare corect sa avem grija, respect si mila fata de batranii nostri. Sa nu uitam ca si noi vom fi odata batrani. Mai ales mi se pare corect ca acele averi care, in mod evident, nu pot fi justificate si nu provin din activitati legale, sa fie in atentia autoritatilor."

Parlamentul este cel care trebuie sa gaseasca o solutie optima pentru aceste lucruri, subliniaza Copos.

Criza ne aduce cu picioarele pe pamant

Cel mai mare hotel al grupului Ana Holding, Athenee Palace Hilton a incheiat anul trecut cu afaceri de peste 13 milioane euro. 

Omul de afaceri spune ca a reusit aceasta performanta reducand din costuri si externalizand serviciile care nu sunt neaparat necesare in structura organizatorica de baza a hotelului, cum ar fi juridicul, paza, marketingul, curatatoria.

In opinia patronului hotelului Athenee Palace Hilton, criza ne invata multe si ne aduce cu picioarele pe pamant, la realitate si la eficienta.

"Pentru a reduce cat mai mult cu putinta pierderile am fost obligati sa luam masuri energice, uneori chiar dure. Am redimensionat personalul.

Am constatat ca putem asigura aceleasi servicii, la aceeasi calitate, cu un numar mai redus de personal. Desigur, nu ne-am simtit bine cand am constatat acest lucru, pentru ca ne-am dat seama ca, atatia ani, am facut risipa de efort si de mijloace.

Criza ne invata multe si ne aduce cu picioarele pe pamant, la realitate si la eficienta. Ne dam seama ca doar cei eficienti si competitivi vor rezista", explica miliardarul roman.

Primul magazin Gucci din Romania

Acesta e precizat ca pentru a-si pastra pozitia pe piata in anul 2010 Athenee Palace Hilton a intrat intr-un amplu proces de reabilitare si modernizare.

Se vor redefini si se modernizeaza toate zonele publice: Lobby-ul, Braseria, Receptia, Terasa exterioara "Robertos on la Strada", Bistro-ul, iar din toamna in Hilton va functiona primul magazin GUCCI din Romania.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#afaceri, #copos, #gucci, #hilton, #hotel, #mediu, #stat, #turism , #stiri George Copos