Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici vrea directie speciala pentru corectii financiare, in cadrul ministerului

Teodorovici vrea directie speciala pentru corectii financiare, in cadrul ministerului


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, ca la nivelul ministerului pe care il coordoneaza va fi infiintata o directie ce se va ocupa exclusiv de corectiile financiare.

"O idee pe care o sa o transpunem in programul de guvern, intr-o saptamana, maximum doua, se refera la corectiile financiare. (...) Cel putin un miliard de euro este suma pe care Romania o plateste pentru aceste corectii. In cadrul ministerului nostru vom crea o directie care se va ocupa strict de problematica corectiilor financiare. (...) Un lucru foarte important pe care aceasta directie trebuie sa-l faca, pe langa asigurarea coerentei in sistem, este faptul ca imi doresc extrem de mult ca, pana la finalul lui 2015, sa verificam toate corectiile financiare pe care partea romana si le-a dat singura", a spus Teodorovici la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

Teodorovici a adaugat ca, prin reanalizarea tuturor corectiilor financiare, Romania ar putea, prin negociere cu Comisia Europeana, sa recupereze o parte din sumele pe care le-a platit deja.

"Nu vreau sa aratam nimanui ca am gresit, dar vreau sa am eu aceasta impacare. Stiu foarte bine ca anii trecuti aceste corectii au fost extrem de dur aplicate, de multe ori abordarile au fost extreme de agresive sau extrem de drastice, chiar si cei de la CE de multe ori spuneau ca, in anumite spete, o singura recomandare era suficienta. Vreau sa trecem in revista toate aceste corectii financiare iar pentru fiecare speta in parte spunem: poate nu trebuia dat 25%, poate trebuie sa dam 5% sau deloc, iar fiecare argument in parte trebuie discutat cu CE, le aratam foarte clar care este situatia si poate impreuna convenim ca intr-adevar acela este punctul de vedere final. Daca se pot recupera de la Comisie acele sume, pe care Romania deja le-a platit, ar fi extrem de important", a mai declarat ministrul.

Teodorovici a precizat ca in urma reanalizarii corectiilor din anii trecuti va fi creat un registru unic al corectiilor financiare, care sa fie folosit, inclusiv de cetateni, precum un ghid de interpretare a diverselor spete.

"Inclusiv cetateanul de pe strada va putea sa acceseze acest registru unic al corectiilor financiare, si Comisia, si auditorii", a subliniat acesta.

Totodata, Eugen Teodorovici a tinut sa precizeze ca Guvernul isi va orienta atentia si asupra situatiei acelor proiecte care au fost depuse si aprobate, dar care, insa, nu au primit si finantare.

"Este o discutie pe care o vom avea chiar si in Guvern, cu toti ministrii care raspund de mai multe zone pe fonduri europene, ca toate proiectele depuse, aprobate, dar fara finantare sa fie incepute a fi finantate din urmatorul cadru bugetar. Sunt mii de proiecte depuse, pe toate zonele, si e vorba de cateva miliarde. Nu are sens sa aruncam la cos toate aceste proiecte. Putem sa le filtram, sa fie o examinare mai dura, astfel incat cele mai bune dintre ele sa fie finantate. Putem face acest lucru si din acesta sa incepem un prim val de finantare", a mai spus ministrul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1714 ori