Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici: Sunt necesare reactii prompte in lupta cu frauda si coruptia

Teodorovici: Sunt necesare reactii prompte in lupta cu frauda si coruptia


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat marti la un seminar dedicat masurilor de combatere a fraudei si coruptiei ca pentru a lupta eficient impotriva celor doua probleme este nevoie de reactii imediate si prompte.

"Inca de la infiintarea sa, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a avut si are ca abordare principala toleranta zero fata de fraude si de oricare abatere de la bunele practici europene, de la cadrul legislativ sau de la regulamentele europene si a dezvoltat o viziune pragmatica in sensul adoptarii unor masuri administrative, institutionale si legislative pentru a preveni si a combate fraudele", a spus Teodorovici.

El a precizat ca lupta impotriva fraudei este un obiectiv cheie si in perioada de programare 2014-2020 si ca este nevoie de un efort comun din partea tuturor factorilor relevanti pentru a implementa corect si cu succes programele operationale in urmatoarea perioada de programare, avand la baza un sistem de management si control cat mai riguros.

"Trebuie sa folosim fonduri europene pentru a investi in viitorul nostru, in cresterea economica a Romaniei si a Uniunii Europene, nu trebuie sa utilizam banii europeni doar de dragul de a face absorbtie. Fenomenul coruptiei impiedica dezvoltarea economica, sacrifica investitiile pe termen lung pentru obtinerea de rezultate imediate, impiedica companiile competitive sa fie recompensate, creste in mod artificial costurile bunurilor si serviciilor", a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Fondurile europene, resursa importanta pentru dezvoltarea Romaniei

El a reiterat ca alocarea de fonduri din partea Uniunii Europene reprezinta o resursa importanta pentru dezvoltarea economica a Romaniei si un element de baza pentru sustenabilitatea bugetara.

"Pe de alta parte, sa nu uitam ca fiecare proiect atins de flagelul coruptiei este un proiect care nu isi poate atinge obiectivele. Romania nu isi permite sa piarda oportunitatea de a se moderniza din cauza implementarii eronate a acestor fonduri si de aceea prima prioritate strategica din agenda mea este identificarea continua si implementarea rapida a masurilor necesare pentru prevenirea fraudelor", a incheiat Teodorovici.

Acesta a participat, marti, la seminarul dedicat masurilor de combatere a fraudei si coruptiei la nivelul fondurilor structurale si de investitii europene. Seminarul face parte din seria de evenimente similare organizate in statele membre ale UE.

Printre obiectivele seminarului se numara consolidarea gradului de constientizare cu privire la cerintele legale referitoare la prevenirea fraudei si gestionarea riscurilor legate de fondurile ESI, prezentarea noilor orientari si instrumente dezvoltate de Comisia Europena in acest domeniu, dezbaterea abordarilor referitoare la evaluarea si gestionarea riscurilor de frauda si coruptie si schimbul de informatii privind practicile existente la nivel national.

La seminar participa, printre altii, Pascal Boijmans, sef de unitate la departamentul Politica Regionala si Urbana din Comisia Europeana, Ben Elers, director program, de la secretariatul Transparency International, Walter Deffaa, director general al Directiei Generale pentru Politica Regionala si Urbana din Comisia Europeana, si Giovanni Kessler, director general al Oficiului European de Lupta Antifrauda din cadrul Comisiei Europene.

In perioada 2014-2020, UE va investi 325 miliarde de euro in regiunile din Europa prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene, cu scopul de a promova cresterea economica, crearea de locuri de munca, competitivitatea si reducerea decalajelor de dezvoltare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2246 ori