Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acordul de Parteneriat 2014-2020 va fi trimis din nou Comisiei Europene la sfarsitul lui ianuarie

Acordul de Parteneriat 2014-2020 va fi trimis din nou Comisiei Europene la sfarsitul lui ianuarie


Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 va fi transmis Comisiei Europene (CE) la sfarsitul lunii ianuarie, iar in document au fost integrate deja unele dintre comentariile primite de la serviciile CE in decembrie.

Prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 a fost transmisa serviciilor Comisiei la inceputul lunii octombrie, in cadrul dialogului informal purtat pentru pregatirea documentelor de programare pentru perioada 2014 - 2020. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a promis atunci o versiune "de buna calitate" a documentului, in urma unor critici ale Comisiei Europene, care a catalogat draftul "incoerent si fara prioritati clare".

Totusi, Comisia a transmis si in decembrie o serie de comentarii pe marginea documentului, iar ulterior reprezentantii autoritatilor romane au discutat cu partenerii comunitari despre acestea.

In urma discutiilor, unele comentarii a fost integrate in actuala versiune de lucru a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020, in cazul altor comentarii s-a ajuns la o pozitie comuna a celor doua parti, dar au fost si comentarii pe care serviciile Comisiei le-au retras ca urmare a argumentelor aduse de partea romana.

Conform prevederilor regulamentelor europene, statele membre au la dispozitie patru luni de la aprobarea regulamentelor pentru a transmite formal Acordul de Parteneriat. Regulamentele au fost publicate in Jurnalul Oficial al UE la sfarsitul lunii decembrie 2013, ceea ce inseamna ca nu exista intarziere in procesul de pregatire si transmitere a documentului catre CE.

Ce continea prima versiune a acordului

Prima versiune a Acordului de Parteneriat detalia cadrul institutional - Autoritatile de Management si Organismele Intermediare, respectiv prezenta principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

Documentul promitea ca implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020 urma sa se realizeze intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere.

Ministerul Fondurilor Europene are atributii pentru managementul a patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regionala, a programelor dedicate cooperarii teritoriale europene si a programului Capacitate Administrativa si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului si acvaculturii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2600 ori