IPP: Romania are de 15 ori mai multe corectii pe proiecte europene decat Polonia si Germania

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 14:46
1915 citiri
IPP: Romania are de 15 ori mai multe corectii pe proiecte europene decat Polonia si Germania
Cea mai mare corectie financiara aplicata intr-un proiect s-a inregistrat la Consiliul Judetean Tulcea

Romania are cel mai mare nivel al corectiilor financiare la nivelul proiectelor cu finantare europeana, dublu fata de Spania si de 15 ori mai mult decat Polonia sau Germania, releva o cercetare efectuata de Institutul de Politici Publice pe ultimii 2 ani.

Culegerea de date a cuprins informatii de la nivelul primariilor municipii resedinta de judet si consilii judetene, in baza notelor de constatare a neregulilor si de aplicare a corectiilor financiare emise de autoritatile de control competente.

Notele de constatare a neregulilor au fost incluse intr-un volum ce va fi disponibil electronic si distribuit catre toate autoritatile statului implicate in atragerea de fonduri europene.

"Cercetarea noastra are la baza nevoia de a face ceva, pentru ca situatia este dramatica. La acest moment suma totala a corectiilor financiare e de 300 milioane euro, echivalentul a circa 20% din totalul fondurilor structurale absorbite", a declarat Elena Iorga, reprezentant al IPP, cu ocazia lansarii publice a documentului.

Iorga a aratat ca fondurile disponibile prin Programul Operational "Asistenta Tehnica" ajung la 170 milioane de euro, iar resursele folosite pentru pregatirea beneficiarilor de proiecte in vederea prevenirii aplicarii de corectii financiare sunt zero.

"Valoarea medie a unei corectii financiare aplicate intr-un proiect cu finantare europeana a fost de 13% din bugetul unui contract de achizitie publica, respectiv circa 400.000 de euro. Cele mai frecvent aplicate corectii sunt cele de 5% din bugetul unei achizitii, adica 25% din valoarea contractului", a mai spus Elena Iorga.

Potrivit acesteia, sunt situatii in care s-au aplicat corectii si de suta la suta din valoarea unui contract, in cazul Consiliului Judetean Olt, valoarea fiind de 3,7 milioane euro.

Cea mai mare corectie aplicata in Romania

De asemenea, cea mai mare corectie financiara aplicata intr-un proiect s-a inregistrat la Consiliul Judetean Tulcea pentru un contract de lucrari, iar valoarea corectiei a fost de 7 milioane euro.

Cercetarea a aratat ca motivele pentru care au fost aplicate corectiile financiare sunt de cele mai multe ori (56%) din cauza cerintelor de calificare nelegale, incalcarea principiului tratamentului egal al operatorilor (11%), oferta declarata castigatoare, dar nu indeplineste conditiile (9%), procedura de atribuire unui singur candidat (9%), majorarea valorii contractului in conditii nelegale (6%), utilizarea criteriilor de calificare ca factor de evaluare (6%) si nerespectarea principiului transparentei (3%).

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#corectii financiare Romania, #corectii financiare proiecte europene, #proiecte europene corectii , #Proiecte fonduri europene