Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avansul pentru proiectele europene de dezvoltare rurala va fi de 50%

Avansul pentru proiectele europene de dezvoltare rurala va fi de 50%

Comisia Europeana (CE) va majora de la 20%, cat este in prezent, la 50% nivelul maxim al platii in avans care poate fi achitata beneficiarilor pentru proiectele de dezvoltare rurala autorizate in 2009 sau 2010, a anuntat, marti, forul european.

"Cadrul legal existent privind sprijinul pentru dezvoltarea rurala din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) le permite beneficiarilor sa obtina o plata in avans de 20% din ajutorul public legat de investitii, cu conditia constituirii unei garantii bancare sau a unei garantii echivalente.


Comisia pregateste, in prezent, o modificare a normelor de aplicare a dezvoltarii rurale, prin care va creste la 50% nivelul maxim al platii in avans care poate fi achitata beneficiarilor in ceea ce priveste investitiile autorizate in 2009 sau 2010", a anuntat CE.


De asemenea, potrivit sursei citate, principiul gestionarii financiare solide nu permite efectuarea platilor pe baza promisiunii unor investitii viitoare, nici chiar in cazul unui angajament ferm.


Cu toate acestea, agentia de plati a statului membru are posibilitatea de a rambursa cheltuielile suportate de beneficiarii programului de dezvoltare rurala in mai multe transe, pe masura ce investitia progreseaza, pentru a evita sarcina financiara inutila pentru beneficiarul final.


"In plus, beneficiarii pot solicita platile in avans mentionate cu scopul de a incepe investitia", mai spune Comisia Europeana. Anuntul CE vine ca raspuns la intrebarea adresata de europarlamentarul roman Constantin Dumitriu (PPE-DE, PD-L) cu privire la simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor pentru dezvoltare rurala.


Constantin Dumitriu a solicitat modificarea regulilor privind finantarea proiectelor, astfel incat beneficiarii sa aiba acces la fonduri inainte de demararea investitiei in conditiile accesului restrictionat la credite si scaderii valorii activelor ce pot fi depuse ca garantie.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1351 ori
Citeste mai multe despreavans ce dezvoltare fonduri plati rurala