Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Fondurilor Europene a publicat a doua versiune actualizata a Acordului de Parteneriat

Ministerul Fondurilor Europene a publicat a doua versiune actualizata a Acordului de Parteneriat


A doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, actualizata, precum si documentele consultative pentru programele operationale, au fost publicate de Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul sau in scopul consultarii publice cu partenerii de dialog.

Prima versiune a acestui Acordului de Parteneriat a fost publicata la inceputul lunii februarie 2014 si, "intre timp, documentul a fost actualizat in urma discutiilor cu serviciile Comisiei Europene si in urma consultarii publice", precizeaza MFE, citat de Mediafax.

Conform regulamentelor UE, Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa transmita Acordul de Parteneriat pana la data de 22 aprilie 2014.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene a publicat si prima versiune de lucru a documentelor consultative pentru patru programe operationale pentru care va fi autoritate de management: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica.

"Am publicat toate aceste documente de programare deoarece Ministerul Fondurilor Europene pune accentul pe o consultare publica extinsa. Cea de a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 este pe site-ul MFE inca din februarie 2014, a fost discutata in cadrul Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat, iar astazi (luni - n.r.) a fost publicat documentul actualizat, cel care include si propunerile relevante primite in ultima perioada. Tot astazi, MFE a publicat primele versiuni de lucru pentru documentele consultative pentru cele patru programe operationale pe care le va coordona in perioada 2014-2020. Acestea sunt documentele de programare care descriu in detaliu ce va finanta Romania in perioada 2014-2020 si, tocmai din acest motiv, ii rog pe toti partenerii de dialog sa ne transmita propuneri concrete", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Comisia Europeana a criticat prima versiune a Acordului

Comisia Europeana a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept "incoerent si fara prioritati clare".

"Sunt detalii/repetitii extensive pentru anumite necesitati in timp ce altele raman slab dezvoltate. Necesitatile identificate descriu o gama foarte larga de probleme fara sa fie mereu demonstrata o viziune strategica globala asupra provocarilor de dezvoltare. Aceasta lipsa a unei abordari strategice este valabila si pentru unele politici sectoriale, pentru care nu exista strategii eficiente si avizate. Provocarilor de dezvoltare economica nu li se poate raspunde fara o strategie coerenta de competitivitate, cuprinzand suportul public pentru operatorii economici, dar si prin politici de cercetare si inovare si investitii in capitalul uman", se arata intr-un document al CE obtinut de MEDIAFAX.

Expertii avertizau ca lectiile invatate in perioada 2007-2013, in care Romania de asemenea a avut la dispozitie fonduri comunitare pe care insa nu le-a putut atrage, ar trebui mai bine valorificate, cu accent pe capacitatea proprie de a indeplini obiectivele, si insista asupra faptului ca definitia prioritatilor de finantare este de multe ori prea vaga sau generica pentru a intelege scopul efectiv al actiunii, iar lista prioritatilor este prea larga intr-o "incercare aparenta" de a se adresa tuturor necesitatilor sectoriale.

Aceasta risca, in opinia CE, sa genereze o pierdere a capacitatii de a indeplini obiectivele, ceea ce ar afecta negativ eficienta si impactul fondurilor europene cand, de fapt, nivelul de absorbtie ar trebui sa creasca in comparatie cu perioada anterioara.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1992 ori