Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce nu atrage Romania fonduri europene

De ce nu atrage Romania fonduri europene


Problema Romaniei este sistemul birocratic prea complicat, care franeaza absorbtia fondurilor europene, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a precizat ca una dintre prioritatile acestui an este tocmai schimbarea sistemului.

Potrivit lui Orban, acest proces este insa unul dificil.

"Pentru ca linia intre a asigura cerinta UE, de a asigura un management financiar riguros si cerinta de a simplifica procedurile este foarte fina".

"In ultima perioada, procedurile privitoare la accesarea banilor europeni s-au complicat, prin modificarea regulilor legate de achizitiile publice", a spus Leonard Orban, la The Money Channel.

Fondurile europene, pericol pentru economie?

Sunt voci care spun ca fondurile europene pot fi un pericol pentru economie, pot induce rigiditati bugetare extrem de mari, afirma Catalin Pauna, senior economist al Biroului de la Bucuresti al Bancii Mondiale. Nu este cazul Romaniei, spune ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru ca suntem departe de a avea rate de absorbtie prea mari.

"Nu suntem nici pe departe in situatia in care sa avem niste rate de absorbtie foarte inalte, sa avem infrastructura suficienta si practic sa fie un moft sa mai construim o autostrada sau o cale ferata si asa mai departe", a spus ministrul afacerilor europene.

Romania, din nou in fata riscului de a pierde un program finantat cu fonduri europene

Romania risca suspendarea unui program finantat cu fonduri europene si ca la inceputul lunii martie se va sti daca va exista sau nu o intrerupere formala a platilor, a declarat Orban.

"Odata ce, anul trecut, Comisia Europeana a constatat probleme in programele finantate din bani europeni, acum este extrem de vigilenta", a spus Orban.

Ministrul Orban a avertizat ca autoritatile trebuie sa fie atente si sa evite orice fel de risc.

Intrebat cand aflam daca am scapat de suspendare, ministrul a spus ca "la inceputul lunii martie vom putea rasufla usurati pentru un program".

"Nu se va mai repeta ce a fost anul trecut, adica o suspendare, chiar daca a fost pe o baza informala, pentru toate programele. Acum, daca va exista o intrerupere formala a platilor va fi pentru un program sau pentru altul. Nu va mai fi general".

In iunie anul trecut, Comisia Europeana a blocat platile pe o axa din Programul Operational Regional, dupa ce a constatat nereguli in achizitiile publice. Romania a suspendat apoi, in iulie, trimiterea cererilor de rambursare pentru toate programele finantate din fonduri structurale. Procesul a fost reluat in decembrie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1961 ori