Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nicolae Banicioiu (PSD): 2013, anul cu cea mai mare rata a absorbtiei de fonduri europene

Nicolae Banicioiu (PSD): 2013, anul cu cea mai mare rata a absorbtiei de fonduri europene


Ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, vicepresedinte PSD, afirma ca efortul sustinut al USL pentru atragerea de fonduri europene a condus la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in luna noiembrie de 26,83%, in crestere cu 1,4% fata de luna precedenta.

"In anul 2013 am atras mai multi bani decat a reusit guvernarea PDL sa stranga in tot mandatul. Cand am preluat guvernarea, rata de absorbtie era de aproximativ 7,4%. In perioada 2007 - 2012, cand la guvernare era PDL, Romania a incasat doar 2,2 miliarde de euro de la Comisia Europeana. In 2013 am facut o prioritate din atragerea fondurilor europene si am adus in Romania 2,5 miliarde de euro. In doar noua luni de guvernare, USL a atras din finantarile alocate o suma mai mare decat a putut guvernarea PDL sa stranga in sase ani de putere", afirma Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat de presa.

El a subliniat ca masurile luate de USL claseaza Romania pe primul loc in randul tuturor statelor membre in ceea ce priveste cresterea sumelor rambursate de Comisia Europeana in anul 2013.

"De cand am preluat guvernarea, am luat decizii care au favorizat cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene la aproximativ 27%. Astfel, am simplificat procedura de predare a documentelor pentru beneficiarii POSDRU si am elaborat un Ghid de bune practici privind evitarea principalelor riscuri in achizitiile publice. Pentru a impiedica pierderea de fonduri europene, am angajat experti privati, iar pentru a asigura continuitate in finantarea proiectelor am alocat, temporar, beneficiarilor unele sume de la Trezorerie. Nu in ultimul rand, am scutit beneficiarii privati, in limita unor plafoane maxime, de procedurile de achizitie publica", precizeaza Banicioiu in comunicatul citat.

Ministrul Tineretului a precizat ca pana la sfarsitul acestui an USL isi propune ca rata de absorbtie sa atinga 30%.

"Sunt bani care vor permite cresterea economica si crearea de locuri de munca, aratand inca o data diferenta neta dintre USL si PDL. In timp ce PDL a gestionat incompetent si corupt fondurile europene, Uniunea Social-Liberala a facut ordine in sistem, cu rezultate care se vad deja in rata de absorbtie. Am toata increderea ca performanta foarte buna de anul acesta va continua si in 2014, demonstrandu-se ca USL aduce banii europeni in Romania", a adaugat Nicolae Banicioiu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1290 ori
Citeste mai multe desprefonduri europene absorbtie fonduri