Romania, pe ultimul loc la absorbtia de fonduri UE in perioada 2007-2013

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:45
2386 citiri
Romania, pe ultimul loc la absorbtia de fonduri UE in perioada 2007-2013

Romania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013, iar panelul de experti ai Societatii Academice Romane (SAR) prognozeaza ca tara noastra risca sa piarda o suma substantiala de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani, se arata in Raportul anual de analiza si prognoza - Romania 2014 lansat, vineri, de SAR.

"In ciuda incompetentei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbtii optimale, potentialul fondurilor europene ramane foarte mare si Romania castiga, nu pierde, din orice combinatie. In perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre acestia se deduc dezangajarile automate - substantiale in cazul unor Programe Operationale - adica bani pierduti definitiv din cauza incapacitatii de a transmite la timp declaratiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de catre Comisia Europeana", se arata in raport.

Potrivit acestuia, fondurile structurale si de coeziune care ar fi putut fi folosite in mod real pentru a sustine dezvoltarea socio-economica pe termen scurt, mediu si lung reprezinta sub 6 miliarde euro pentru toata perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an pana in 2012 si 2013 cand, insumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.

"Fondurile alocate agriculturii romanesti prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost absorbite intr-un ritm mai alert, suma rambursata ridicandu-se la 4,5 miliarde euro intre 2008-2013 dintr-o alocare totala de 8 miliarde euro. Subventiile directe pe hectar acordate agricultorilor sunt o categorie aparte de fonduri, intrucat nu depind de capacitatea beneficiarilor de a propune si implementa un proiect sau de eficienta structurilor birocratice romanesti, dar constituie o parte importanta a banilor care au intrat in economia romaneasca: 5,3 miliarde euro intre 2008 si februarie 2014 dintr-o alocare totala de 5,4 miliarde euro", informeaza documentul.

Acesta concluzioneaza ca suma totala atrasa intre 2007-2013 prin aceste tipuri de instrumente financiare (fonduri structurale si de coeziune, dezvoltare rurala si pescuit si subventiile pe hectar) este de 15 miliarde euro.

"Aceasta trebuie comparata cu totalul sumei alocate Romaniei prin intermediul acelorasi tipuri de fonduri nerambursabile, adica 32,9 miliarde euro", mai arata raportul SAR.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#absorbtie de fonduri UE, #fonduri agricultura, #fonduri europene romania , #Fonduri agricultura