Ministerul Agriculturii pregateste 50 milioane de euro pentru 1000 de ferme de subzistenta

Joi, 28 Februarie 2013, ora 16:42
2634 citiri
Ministerul Agriculturii pregateste 50 milioane de euro pentru 1000 de ferme de subzistenta

Cel putin o mie de ferme familiale vor fi sprijinite financiar, in acest an, cu circa 50 de milioane de euro pentru a iesi din zona de subzistenta si pentru a produce pentru piata, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la lansarea caravanei de informare privind fondurile europene.

"Incercam sa alocam in 2013 cel putin 50 de milioane de euro de la alte masuri din PNDR pentru sprijinirea a cel putin 1.000 de ferme care vor sa iasa din zona de subzistenta si sa produca pentru piata.

Ma refer si la crescatorii de animale, care au intre 3 si 15 capete si care vor sa se dezvolte si sa produca pentru piata, astfel incat sa genereze venituri si sa traiasca impreuna cu familia. O astfel de ferma o vom putea sprijini, fie in zona de constructie de grajduri, fie pentru achizitia de utilaje", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca, in perioada urmatoare, se va stabili clar ceea ce inseamna o ferma familiala, ulterior urmand sa fie puse la dispozitia acestora, cu titlu gratuit, proiecte model pentru accesarea fondurilor.

"Lucram la definirea fermei familiale si pe urma vom crea proiecte model pentru a le putea pune gratuit la dispozitia beneficiarilor. Este de datoria celor care merg in aceasta caravana de a explica beneficiarilor cum sa acceseze aceste masuri. Noi trebuie sa avem o lista clara cu cei care pot sa devina competitivi, care se pot asocia si se pot orienta catre piata si sa-i invatam sa se dezvolte", a mai adaugat Constantin.

Prin PNDR s-au cheltuit 468 milioane de euro

Seful MADR considera ca prin actualul PNDR s-au cheltuit pentru fermele de subzistenta peste 468 de milioane de euro, bani care au fost alocati pentru 80.000 de gospodarii, dar care nu si-au dovedit eficienta.

"Prin PNDR s-au cheltuit pe zona de subzistenta sau urmeaza in total sa se cheltuiasca 468 de milioane de euro, o suma importanta, care a ajuns la 80.000 de gospodarii. Din pacate sprijinul primit a fost de 1.500 de euro pe exploatatie timp de trei sau cinci ani, dar fiind oferit in aceasta forma nu au avut eficienta pe care ne-am fi dorit-o.

Cred ca 1.500 de euro pentru o ferma de subzistenta nu o ajuta sa devina productiva, ci doar ii prelungeste agonia. Noi vrem sa dezvoltam fermele medii, de familie, pe care le vom defini prin lege in colaborare cu asociatiile de producatori", a adaugat ministrul Agriculturii.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a lansat joi campania de informare "PNDR vine in satul tau", care presupune derularea unui circuit national de informare a beneficiarilor PNDR 2007-2013 privind derularea fondurilor europene acordate prin PNDR.

Campania se va realiza sub forma de caravana informativa, in cadrul careia 15 rulote expozitionale vor parcurge un traseu prin toate judetele tarii. Aceste caravane vor efectua saptamanal deplasari in peste 3.200 de comune, timp de 10 luni, astfel incat sa poata oferi informatii catre 160.000 de beneficiari ai PNDR cat si publicului larg.

Obiectivul principal al campaniei este cresterea indicelui de absorbtie efectiva si corecta a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Constantin fonduri europene, #bani UE agricultura, #Constantin declaratii fonduri europene , #Fonduri agricultura