Romania, gata sa piarda si fondurile europene, si pe ministrul Leonard Orban

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 12:20
2533 citiri
Romania, gata sa piarda si fondurile europene, si pe ministrul Leonard Orban

Romania risca sa piarda atat fonduri din finantarea europeana, cat si pe ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Oficialul roman va fi nominalizat pentru o pozitie in cadrul Curtii de Conturi a Uniunii Europene. In cazul in care Parlamentul European aproba, Orban ar putea renunta, de la 1 ianuarie 2013, la functia de ministru din cadrul Guvernului.

Leonard Orban vrea sa plece la Curtea Europeana de Conturi

Orban a fost numit in aceasta functie in octombrie 2011, avand ca principala sarcina coordonarea programelor de absorbtie a fondurilor europene.

Tinta anuntata de ministrul Afacerilor Europene pentru anul 2012 a fost sa atinga un nivel de absorbtie de 20% din totalul fondurilor europene, deci aproximativ trei miliarde de euro.

Care este situatia in prezent?

Orban ar putea parasi functia de ministru inainte de a-si atinge obiectivele pentru anul 2012. Romania a inregistrat o rata de absorbtie in primele opt luni din acest an de doar 9,7%, deci 1,86 miliarde de euro.

In cadru programului POSDRU, au fost depuse in perioada 2007 - august 2012 un numar de 10.223 proiecte dintre care, doar 2.500 au primit finantare. Platile de la UE catre beneficiari au totalizat 5,04 miliarde de lei.

Nivelul de finantare acordat prin POSDRU este depasit de Programul Operational Regional unde, cele 3.143 de proiecte aprobate au primit peste 5,76 miliarde de lei de UE.

Pe locul trei se gaseste POS Mediu cu 334 proiecte finantate cu 3,35 miliarde de lei .

Corectiile financiare pe programele operationale, impediment in atingerea obiectivelor

Unul dintre impedimentele de a tinge tinta propusa o constituie si corectiile financiare pe care Comisia Europeneana le va aplica Romaniei din cauza neregulilor descoperite la proiectele de finantare din perioada ianuarie 2007 - noiembrie 2011.

"Corectiile se ridica la cateva sute de milioane de euro," a declarat Orban, in cadrul unei conferinte de presa.

Comisia Europeana a propus o corectie financiara definitiva de 25% pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

"La o prima evaluare, corectiile sunt de 75 milioane de euro, dar mai exista un numar de cereri de rambursare care nu au fost procesate si numai dupa procesarea acestora vom sti exact care este suma finala pentru ca este vorba de aplicarea unui procent de 25%", a spus Orban, citat de Agerpres.

Nu este prima data cand Comsia Europeana intrerupe platile pentru programul POSDRU. CE a intrerupt, in luna februarie, platile pe POSDRU dupa ce Autoritatea romana de audit a identificat, in Raportul anual de control 2011, unele deficiente majore ale sistemului de management si control al programului, deficiente care nu au fost corectate.

Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel. Executivul european a decis, in aprilie, reluarea platilor, cu aplicarea unei corectii de 10%.

Cine va asigura finantarile catre beneficiarii POSDRU?

Ministrul sustine ca banii din aceste proiecte nu se vor pierde, ci vor fi directionati catre alte proiecte fara probleme. Intre timp, platile de UE sunt sistate. Beneficiarii programului POSDRU isi pot recupera banii pana la redeschiderea platilor de la UE de la ministerul de resort.

"Singura solutie este sa se identifice sume de bani care sa fie transferate ministerului Muncii si Ministerului Educatiei si sa fie facute platile interne catre beneficiari. Eu sper sa fie identificate solutii", a afirmat Orban.

De cealalta parte, consultantii pe fonduri europene sustin ca Romania va ajunge la un blocaj financiar deosebit de grav, daca statul nu va rambursa de urgenta peste 200 milioane de euro pe proiectele POSDRU, pentru ca platile sa poata ajunge la zi.

"Amanarea luarii unei decizii de deblocare a finantarii pentru proiectele contractate si corect implementate inseamna privarea bugetului public de resurse consistente provenite, pe termen scurt, din impozitele salariale si din obligatiile fiscale ale furnizorilor existenti la fiecare proiect in parte", a declarat Dan Barna, consultant pe fonduri europene.

Ce ne asteapta in 2014

Guvernul Ponta vrea sa infiinteze un minister al Fondurilor Europene din 2014, cand incepe urmatorul exercitiu bugetar al UE. In plus, Guvernul a cerut salarii marite pentru functionarii care se ocupa de fonduri europene, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Acest minister nu isi va dori in niciun fel sa gestioneze el banii de pe mediu, transporturi si asa mai departe, ci va dori sa aiba asemenea instrumente care sa asigure ca regulile jocului sunt respectate, fie ca vorbim de zona achizitiilor publice, fie ca vorbim de proceduri", a declarat Orban.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#Orban fonduri europene, #Orban minister, #Orban functie Parlamentul European , #Absorbtie fonduri europene