Pogea: Un acord cu FMI ne-ar face mai responsabili in cheltuirea banului public

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 10:03
1670 citiri
Pogea: Un acord cu FMI ne-ar face mai responsabili in cheltuirea banului public

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ieri ca Executivul nu se teme de un acord cu FMI, ca niciun imprumut nu este scump atunci cand e vorba de stabilitatea tarii si ca Fondul ar putea determina Romania sa cheltuie mai riguros banii publici. 

"Daca va trebui sa ne adresam si Fondului, ne adresam si Fondului pentru ca nimic nu este scump cand e vorba de asigurarea stabilitatii economice si finaciare a unei natiuni. E o decizie responsibila si nu ne este teama de ea si de contrangeri. Ba dimpotriva, poate ne ajuta sa intram pe un fagas normal al cheltuirii banului public", a spus Pogea, la dezbaterea din Parlament pe buget.

Pogea a criticat guvernul Tariceanu ca a lasat un deficit pe care trebuie sa-l finanteze actualul guvern, ca nu a stiut sa profite de cresterea economica si ca a consumat tot excedentul pe care l-a preluat cand a venit la putere. "Consolidarea fiscala inseamna capacitatea de a trece de la un an financiar la altul, si sa se respecte o regula de aur: leaga sacul cand e plin. Ati avut crestere economica de patru ani consecutiv, iar acum Romania inregistreaza unul dintre cele mai mari dezechilibre financiare (...) E o regula elementara ca orice deficit se plateste, acesta este motivul pentru care actualul guvern plateste un deficit de 7,7 miliarde in 2008", a spus Pogea.

Guvernul Tariceanu a luat decizii gresite desi unii specialisti anticipau iminenta aparitie a crizei, a mai spus seful de la Finante. "Aceste lucruri populiste despre care dumneavoastra vorbiti in campanie s-au facut in urma cu sase luni de zile cand multi dintre cei prezenti in aceasta sala nu puteau sa prevada criza, dar unele persoane care au facut parte din Guvern, prin pozitia pe care au avut-o, au avut informatiile necesare. Le-ar fi putut anticipa si nu ar fi permis ca in trimestrul patru al 2008 sa se consume in plus si sa se realizeze un deficit de patru miliarde de Euro", a declarat Pogea.

Orice acord incheiat de un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa treaca pe la Comisia Europeana (CE), dar nu orice acord cu Bruxelles-ul trebuie sa treaca pe la FMI, a declarat luni premierul Emil Boc.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va putea da detalii cu privire la nevoia de finantare a Romaniei de la Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) in cel mult doua saptamani, dupa aprobarea bugetului pe 2009 si reinnoirea contractelor cu bancile-mama, a spus saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"Vom lua o decizie dupa aprobarea bugetului si dupa ce ne vom asigura ce linii de finantare intre bancile mama vor fi reinnoite.

In primul rand apelam la CE, ca stat membru si apoi la FMI, care atunci cand da un imprumut vrea sa se asigure ca exista reforme structurale si ca bugetul nu duce la politici expansioniste", a spus ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

In cel mult doua saptamani, Ministerul Finantelor va lua o decizie clara in privinta nevoii de finantare printr-un imprumut de la Comisia Europeana si FMI pentru a acoperi o nevoie de 2,8 miliarde euro, plus un supliment, in cazul in care liniile de finantare din partea bancilor-mama catre subsidiarele din Romania nu vor fi reinoite. "In doua saptamani va vom informa despre un imprumut de la FMI, insa va spun informativ ca 58% din finantare va veni de pe piata interna", a precizat Pogea.

 

 

Navigând în lumea bancară: cum să alegi banca potrivită pentru nevoile tale?
Navigând în lumea bancară: cum să alegi banca potrivită pentru nevoile tale?
Există numeroase bănci, fiecare cu o gamă largă de produse și servicii. Nu toate se potrivesc nevoilor tale financiare, însă. Dacă vrei să te bucuri de cât mai puține taxe, de o...
Băncile se întrec să împrumute statul român. O nouă licitație la Ministerul Finanțelor
Băncile se întrec să împrumute statul român. O nouă licitație la Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor a împrumutat marți, 23 iulie, 45 de milioane de lei de la bănci, în a doua licitație organizată în această săptămână. Ofertele primite de la instituțiile...
#banci, #boc, #finantare, #fmi, #imprumut, #mama, #pogea, #tariceanu , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  8. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate
  9. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  10. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice