Imprumutul CE pentru Romania va fi pe agenda reuniunii din 5 mai a ministrilor de finante din UE

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 16:50
1201 citiri
Imprumutul CE pentru Romania va fi pe agenda reuniunii din 5 mai a ministrilor de finante din UE

Comisia Europeana (CE) a anuntat marti ca a propus Consiliului sa acorde Romaniei asistenta financiara pe termen mediu de pana la 5 miliarde euro, iar propunerea ar urma sa fie pe agenda viitoarei intalniri a ministrilor de finante din UE, din 5 mai. 

Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a aratat intr-un comunicat ca ajutorul financiar este conditionat de implementarea de catre autoritatile romane a unor programe majore de ajustare fiscala, financiara si structurala.

Reprezentantul CE, Filip Keerman, a anuntat in martie ca termenul de rambursare va fi de cinci ani, dobanda depinzand de conditiile de pe piata si de marimea transei, iar primii bani vor ajunge in Romania in iulie.

Oficialul a spus ca modul in care va fi calculata dobanda pentru imprumut depinde de fiecare institutie in parte si de transa care este virata in tara.

Keerman a spus ca decizia Consiliului este programata spre adoptare pentru 5 mai, iar apoi trebuie specificate conditiile exacte si alcatuit memorandumul de intelegere, procedura care va mai lua inca trei saptamani.

Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

O conditie de baza a pachetului de politici economice este o consolidare rapida si sustenabila pentru a limita deficitul bugetar la 5,1% din PIB in 2009, care sa coboare ulterior la 3% din PIB in 2011, se arata in documentul CE.

"Pentru a sustine aceste tinte, trebuie luate masuri care sa imbunatateasca predictibilitatea si credibilitatea politicii bugetare, asa cum Comisia Europeana a cerut si in iunie 2008", sustine Comisia.

Totodata, programul cerut de CE pentru asistenta financiara va include si masuri de reforme structurale, in linie cu recomandarile Consiliului specifice Romaniei din cadrul Tratatului de la Lisabona.

"Reformele vor include politici indreptate spre imbunatatirea administratiei publice, sporind calitatea cheltuielilor publice, cresterea absorbtiei fondurilor europene, imbunatatirea mediului de afaceri si lupta impotriva muncii la negru", sustine comunicatul de presa transmis de CE.

Masurile si tintele stabilite vor fi reflectate totodata in urmatoarea actualizare a Programului de Convergenta si in Programul de Reforma Nationala, care va fi evaluat in contextul implementarii Procedurii de Deficit Excesiv si a Pactului de Stabilitate si Crestere Economica si a Strategiei de la Lisabona.

"Comisia va continua sa monitorizeze progresul in sectorul reformei judiciare si a luptei impotriva coruptiei sub Mecanismul de Verificare si Cooperare. Totodata, Comisia va continua monitorizarea folosirii corecte a fondurilor europene", au mai aratat reprezentantii CE. 

 

”Doriți bacon la înghețată?”. Experiențele bizare alea clienților cu inteligența artificială de la Mc Donald's VIDEO
”Doriți bacon la înghețată?”. Experiențele bizare alea clienților cu inteligența artificială de la Mc Donald's VIDEO
McDonald's a anunțat că va înceta testarea inteligenței artificiale în restaurantele sale din Statele Unite, scrie ”Restaurant Business”. McDonald's încheie un test de doi ani privind...
Avantajele fațetelor dentare pentru un zâmbet de Hollywood
Avantajele fațetelor dentare pentru un zâmbet de Hollywood
Obținerea unui zâmbet de Hollywood, strălucitor și impecabil, poate părea un vis îndepărtat, dar cu ajutorul fațetelor dentare, este mai accesibil ca niciodată. Fațetele dentare sunt...
#almunia, # ce, # imprumut, # deficit, # masuri , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  3. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  4. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  5. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  6. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  7. S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
  8. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  9. Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
  10. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an