Guvernul obliga primarii, la cererea FMI, sa preia arierate

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 23:40
1070 citiri
Guvernul obliga primarii, la cererea FMI, sa preia arierate

Guvernul va obliga autoritatile locale, din 2011, sa includa platile de arierate in executia bugetara proprie si sa nu mai angajeze noi cheltuieli sau imprumuturi inainte de a rambursa vechile datorii, dupa ce FMI a sesizat noi acumulari de arierate, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. 

Problema arieratelor a fost unul dintre subiectele discutate, vineri seara, de premierul Emil Boc cu oficialii Fondului Monetar International.

"Pentru a imbunatati mecanismele de monitorizare si control al arieratelor, incepand cu anul 2011, autoritatile locale vor fi obligate sa includa platile de arierate in executia bugetara proprie si nu vor mai putea angaja noi cheltuieli sau imprumuturi inainte de a rambursa vechile datorii", au aratat sursele citate.

Potrivit acestora, ministrii vor fi la randul lor obligati sa monitorizeze mai atent modul in care companiile din subordine se incadreaza in plafoanele de angajamente financiare si sa aplice sanctiuni drastice, incluzand desfacerea contractului de munca si atragerea raspunderii administrative, in cazul directorilor care depasesc acest plafoane.

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca FMI va cere din nou Guvernului sa plateasca o parte semnificativa din arierate ca preconditie pentru urmatoarea transa, dupa ce a constatat ca la datoriile statului s-au adaugat din luna septembrie obligatii de 1 miliard de lei numai la sanatate, desi s-au achitat 2 miliarde lei catre acest sector.

Arieratele din sanatate totalizeaza un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind inregistrate in ultima perioada, dupa ce statul a platit in septembrie doua miliarde de lei pentru stingerea datoriilor catre furnizori, iar FMI este ingrijorat ca sumele ar putea fi si mai mari.

"Desi Guvernul a platit 2 miliarde de lei in contul datoriilor catre companiile furnizoare din sanatate, imediat au aparut noi arierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erau inregistrate si nu au fost luate in calcul.

Aceasta situatie nu e doar in sanatate, se regaseste si la transporturi, la alte proiecte de infrastructura, mai ales la autoritatile locale", au declarat sursele.

Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat ulterior ca Romania va solicita Consiliului Director al FMI a sasea derogare de la inceputul acordului stand-by privind atingerea tintei de arierate convenite, deoarece aceasta a fost din nou ratata.

De la inceputul acordul stand-by cu Romania, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

Calendarul privind tintele de arierate renegociat cu FMI in luna februarie stabilea reducerea stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele noua luni si 480 de milioane lei la sfarsitul anului.

Arieratele la buget trebuie eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este stabilita si inchiderea programului actual cu FMI. 

Ziare.com dă startul Campionatului Gropilor din București! Participă și vezi pe ce loc se clasează primarul tău
Ziare.com dă startul Campionatului Gropilor din București! Participă și vezi pe ce loc se clasează primarul tău
Ziare.com dă startul campaniei ”Campionatul Gropilor” din București. Avem nevoie de cititorii noștri mai mult ca oricând pentru a face lucrurile să se miște. Tot ce trebuie să faci este...
#fmi, #franks, #guvernul, #jeffrey, #primari , #stiri FMI