Grecia sustine bugetul printr-un nou pachet de taxe

Joi, 25 Iunie 2009, ora 17:39
691 citiri
Grecia sustine bugetul printr-un nou pachet de taxe

Oficialii greci au anuntat joi un noi pachet de taxe menit sa sustina bugetul, in contextul in care s-a renuntat la estimarile anterioare, ce mizau pe o crestere cu 1,1% a produsului intern brut in 2009, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Yannis Papathanassiou, ministrul finantelor, a spus ca rata de crestere a economiei se va situa sub estimarile anterioare, in jurul nivelului de 0%.

"Pentru atingerea unui deficit de 3,7% din PIB, este nevoie de venituri suplimentare de 2,3 miliarde euro. Suma pe care credem ca o vom acoperi prin aceste masuri este de 1,9 miliarde euro", a spus ministrul finantelor.

Noul pachet va include taxe mai mari pe combustibili, telefoane mobile, loterie, pariuri hipice si barci pentru agrement, mai lungi de 10 metri. Guvernul de la Atena trebuie sa mentina deficitul bugetar la 3,7% din PIB, in 2009, dupa ce in 2008 acesta s-a situat la 5% din PIB.

Economia statului si-a temperat cresterea la 0,3% in primul trimestru, in termeni anuali, comparativ cu un avans de 2,4% in ultimele trei luni din 2008.

Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Organizatie pentru Cooperare si Dezvoltare Economica estimeaza ca economia Greciei va intra in recesiune in 2009.

Este pentru a doua oara in acest an cand guvernul conservator adopta masuri de reducere a veniturilor.

In martie, guvernul a cerut taxarea celor care castiga mai mult de 60.000 euro si inghetarea salariilor din sectorul public, pentru cei care castiga mai mult de 1.700 euro/luna.

Uniunea Europeana a lansat in aprilie o procedura pentru deficit excesiv impotriva Greciei, a doua in ultimii cinci ani.

UE cere Atenei sa isi reduca deficitul in 2010 sub 3% din PIB, fata de 5% in 2008.

Datoria publica a fost evaluata de Guvern la 93,1% din PIB in 2008 si la 96,3% anul acesta, una dintre cele mai mari din zona euro. 

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#buget, #fmi, #salarii, #taxe, #ue , #stiri FMI