Geoana spune ca Executivul trebuie sa anunte in urmatoarele saptamani daca va contracta un imprumut

Joi, 12 Februarie 2009, ora 12:27
1857 citiri
Geoana spune ca Executivul trebuie sa anunte in urmatoarele saptamani daca va contracta un imprumut

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat astazi ca Executivul trebuie sa dea un raspuns "coerent" si "transparent" daca intentioneaza sa contracteze un imprumut extern, el spunand ca in acest moment exista o "presiune foarte mare pentru finantare externa".

Potrivit lui Geoana, cei de la PSD au ridicat, in cadrul intalnirii coalitiei de astazi, problema necesitatii unui imprumut extern. "Am intrebat daca remarca facuta de presedintele Romaniei aseara cu privire la relatiile cu FMI reprezinta azi pentru Guvernul Romaniei o optiune sau inca o alternativa. (...) E un raspuns pe care Guvernul trebuie sa il dea de o maniera mai coerenta si mai transparenta in urmatoarele saptamani. E clar ca in acest moment exista o presiune foarte mare pentru o finantare externa si cred ca ar trebui sa stim mai precis din partea Guvernului care sunt optiunile pe care Guvernul le are, si, daca se decide ca este nevoie de acordul cu Fondul, sa vedem in ce conditii, sa nu fie conditii atat de constrangatoare incat sa sugrume proiectele sociale si de investitii publice daca se poate rezolva fara Fond in ce conditii", a declarat liderul PSD.

Mircea Geoana a mai spus ca este obligatia Guvernului sa prezinte de o maniera mai clara politica economica si pasii pentru finantarea deficitului pe care intentioneaza sa ii faca, adaugand ca Romania are nevoie de un raspuns integrat atat in problema masurilor anticriza, cat si in cea a imprumutului extern. "Raspunsul trebuie sa vina nu din partea coalitiei, ci a Guvernului", a mai aratat presedintele Senatului.

Geoana a mai explicat ca in cadrul reuniunii PSD-PDL s-a discutat si despre solutiile anticriza pentru marile platforme industriale ale Romaniei, pentru marile investitii in derulare, cu accent pe schemele de ajutor de stat si de sprijin pentru dezvoltarea activitatii pentru Ford, pentru Dacia, dar si pentru o mare companie americana care are o investitie la Arad, Delphi, care intentioneaza sa creeze peste 1000 locuri de munca. "Am solicitat simplificarea procedurilor birocratice cu privire la acordarea schemei de ajutor de stat pentru companiile care doresc sa investeasca si sa creeze locuri de munca", a mai spus liderul PSD.

Presedintele Traian Basescu le-a spus ministrilor ca Romania va trebui sa pregateasca un punct de vedere foarte consistent pentru Consiliul informal din 1 martie, explicand ca Guvernul nu trebuie angajeze credite pentru a substitui obligatiile bancilor-mama de a-si finanta filialele din Romania.

Presedintele Basescu a spus ca este unul dintre politicienii care sustin ca Romania va avea nevoie sa angajeze credite externe, preponderent de la Uniunea Europeana. Seful statului a aratat insa ca, in urma aranjamentelor dintre Comisie si Fondul Monetar International, "probabil in acest joc va trebui sa intre si Fondul".

"Inainte de a angaja credite care sa acopere deficitele de finantare din zona privata avem obligatia sa facem tot ceea ce tine de noi ca bancile mama sa-si duca la indeplinire obligatiile asumate in urma procesului de privatizare a bancilor din Romania. Mi se pare inadmisibil ca Romania sa angajeze un credit mult mai mare decat ar trebui sa angajeze in situatia in care bancile romanesti care au fost privatizate si au actionariat majoritar in state ale Uniunii Europene nu-si indeplinesc obligatiile de finantare a economiei romanesti", a aratat seful statului.

Presedintele le-a spus membrilor Guvernului ca va trebui ca atat seful statului, cat si toti deminitarii din minister care au legaturi cu Bruxelles-ul sa-si faca un obiectiv comun in a sustine acest punct de vedere.

De altfel, Basescu a aratat ca in cadrul Consiliului informal care va avea loc la 1 martie la Bruxelles, Romania va trebui sa pregateasca un punct de vedere concentrat si sa explice faptul ca Guvernul Romaniei nu ar trebui sa substituie obligatiile bancilor care detin actionariatul majoritar in bancile din Romania.

Guvernatorul Bancii nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara, luni, ca un imprumut al Romaniei de la Uniunea Europeana (UE) "nu ar strica", luand in considerare capacitatea Romaniei de a atrage fonduri europene, si a atras atentia, in schimb, ca varianta unui acord stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) presupune si costuri de sute de milioane de euro, in conditiile unui comision de neutilizare de 25%.

 

 

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#geoana, # executiv, # contractare, # imprumut, # basescu, # fmi, # banci-mama , #stiri FMI