Geoana ii solicita lui Isarescu sa-l anunte pasii post-acord

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 15:35
1568 citiri
Geoana ii solicita lui Isarescu sa-l anunte pasii post-acord

Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a solicitat miercuri guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, sa vina in Parlament pentru a prezenta pasii urmatori dupa ce va fi luat imprumutul de la FMI, iar Guvernului i-a cerut sa vina cu un buget revizuit, in parametrii conveniti cu Fondul.

Geoana a sustinut ca, imediat dupa ce bancile europene vor semna angajamente de continuare a finantarii in Romania, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va trebui sa vina in Parlament pentru a prezenta etapele urmatoare parafarii imprumutului de la FMI. "Fac o invitatie guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, sa vina in fata Parlamentului pentru a prezenta care sunt pasii urmatori si durata pe care o anticipeaza pana la repornirea creditarii economiei reale. In proportie de 70% acest imprumut a fost facut pentru acest scop, repornirea creditarii reale, si pastrarea ratei de schimb rezonabile", a declarat liderul PSD, sustinand ca a primit asigurari de la CE ca angajamentul bancilor reprezinta o pre-conditie pentru aplicarea acordului de imprumut extern.

Presedintele Senatului a cerut si Guvernului sa faca rapid o rectificare bugetara, in acord cu parametrii reali, nu cei stabiliti la construirea bugetului. "Dupa ce Guvernul se va apleca in aceasta dupa-amiaza asupra proiectului de acord si pana cand vom avea raspunsul oficial, Guvernul are obligatia de a prezenta in fata Parlamentului, fie prin OUG, forma revizuita a bugetului de stat. Faptul ca azi am aprobat un buget cu un deficit de 2% si vom avea unul de 4,6% impune revizuirea modului in care e organizata structura bugetului si reordonarea unor prioritati in zona institutiilor publice", a mai sustinut liderul social-democrat.

FMI spera sa obtina de la bancile-mama cu subsidiare in Romania angajamente scrise ca acestea nu isi vor retrage finantarile, a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. "Ne vom intalni maine (joi, n.r.) la Viena cu reprezentantii bancilor-mama si cred ca va fi un dialog deschis, dar sper sa obtinem si angajamente scrise de la grupurile bancare, ca nu isi vor diminua expunerile in Romania", a spus Franks.

Intrebat daca angajamentele vor include si conditii legate de rezervele minime obligatorii constituite de banci, reprezentantul FMI a spus ca institutia va solicita "mentinerea finantarilor deja acordate, intre acestea pot fi si rezervele minime".

Franks a adaugat ca FMI a solicitat BNR atingerea unor tinte pentru rezervele valutare ale Romaniei, dar nu a dorit sa precizeze despre ce plafon este vorba.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#acord, #buget, #fmi, #geoana, #incheiere, #isarescu, #rezerve, #valutare , #stiri FMI