Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI confirma: acordarea transei, conditionata de OUG 50

FMI confirma: acordarea transei, conditionata de OUG 50

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI, publicata pe site-ul institutiei de la Washington, confirma ca modificarea OUG 50 a fost o preconditie pentru acordarea transei din imprumut programata pentru mijlocul lunii ianuarie.

Amendarea ordonantei privind contractele de credit, astfel incat sa imbunatateasca transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor asigurand in acelasi timp stabilitatea sistemului financiar, este una dintre cele cinci preconditii ale acordarii transei de imprumut, potrivit documentului publicat pe site-ul Fondului Monetar International (FMI).

"Ca preconditie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura ca Ordonanta 50 din 2010 va imbunatati transparenta si protectia drepturilor consumatorilor, asigurand, totodata, stabilitatea sistemului financiar. In acelasi timp, ne vom asigura ca Banca Nationala este singura institutie autorizata sa reglementeze activitatea de creditare a bancilor", se arata in scrisoare.


Scrisoarea nu mai face nicio precizare privind conformitatea OUG 50 cu prevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene, mentionata in documentul aparut in noiembrie.


Modificarea OUG 50 ca preconditie pentru eliberarea transei figura si in scrisoarea suplimentara obtinuta de MEDIAFAX in luna noiembrie a anului trecut, dupa misiunea FMI la Bucuresti. Informatiile nu au fost insa confirmate oficial, iar presedintele Traian Basescu a declarat, pe 25 noiembrie, ca modificarea OUG 50 nu este o preconditie de acordare a urmatoarei transe de la FMI.


Legea de aprobare a OUG 50 a fost adoptata de Parlament in luna decembrie, fiind declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si promulgata de presedinte pe 28 decembrie. Ordonanta a fost insa adoptata cu modificari fata de formula promovata chiar de Guvern, parlamentarii puterii renuntand la aplicarea reglementarilor si pentru creditele in derulare.


Alte preconditii pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI prevad ca Parlamentul sa aprobe bugetul pe 2011, inclusiv prin includerea ratificarii care prevede majorarea TVA de la 19% la 24%, dar si sa plateasca, pana la finele lunii noiembrie, aproape in totalitate, arieratele de la bugetul central si de la bugetul asigurarilor sociale.


Ultimele doua preconditii se refera la aprobarea legii salarizarii unitare si promulgarea reformei pensiilor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1337 ori
Citeste mai multe desprefmi acordare transa imprumut oug 50