Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI cere Guvernului sa reduca fondul de salarii de la 8% la 5%

FMI cere Guvernului sa reduca fondul de salarii de la 8% la 5%

Reprezentantii FMI au cerut Guvernului Romaniei, la negocierile purtate la Bucuresti, sa reduca gradual fondul de salarii de la 8% la 5% din PIB, in urmatorii patru ani, luand in calcul un PIB constant in aceasta perioada, au declarat, duminica surse apropiate negocierilor.

Sindicatele sustin ca nu sunt de acord ca fondul de salarii sa se diminueze ca raport in produsul intern brut (PIB) si spun ca, in cazul in care are loc o contractie a economiei, ponderea salariilor ar putea sa creasca de la 8% din PIB in 2009 la 10-12% din PIB in 2010, daca valoarea efectiva a acestora ar fi constanta.


Totodata, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au cerut reducerea fondurilor salariale in valoare absoluta, proportional cu contractia economica cu care ar putea sa se confrunte Romania.


Atat FMI, cat si Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Romaniei se va contracta in acest an cu 4%, urmand ca in 2010 sa se inregistreze o usoara crestere, cuprinsa intre 0 si 1%.


Sursele citate spun ca reducerea fondului de salarii ar putea sa se faca prin diminuarea semnificativa a sporurilor angajatilor cu salarii foarte mari si prin disponibilizari de personal.


FMI a anuntat oficial pe 25 martie, la finalul misiunii de la Bucuresti, ca a ajuns la un acord cu Romania pentru o finantare de 12,95 miliarde euro, parte a unui pachet de circa 20 miliarde euro, la care mai contribuie Comisia Europeana, BERD, BEI, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1693 ori
Citeste mai multe desprefmi fond guvern reducere salarii sporuri