FMI amana acordarea celei de-a treia transe pentru Romania

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 11:04
1759 citiri
FMI amana acordarea celei de-a treia transe pentru Romania

FMI va amana pentru ianuarie, aproape sigur, acordarea celei de-a treia transe, de circa 1,5 miliarde euro, din imprumutul pentru Romania, au declarat mai multe surse apropiate discutiilor purtate intre delegatia Fondului si oficialii romani. 

"Cel mai probabil transa va fi amanata, se pare pentru ianuarie, astfel incat bugetul pentru 2010 sa fie stabilit si aprobat in Parlament.

Cea mai importanta problema este rezolvarea aspectelor politice", au spus sursele citate de Mediafax.

Potrivit acestora, nu doar bugetul reprezinta o problema, ci si toate masurile aferente constructiei bugetare de anul viitor, care presupun ori disponibilizari de personal din sectorul public, ori majorari de taxe.

"FMI intelege ca intr-o perioada electorala niciun partid nu va dori sa-si asume public astfel de masuri.

Programul este in parametri, dar aprobarea transei va fi amanata cu cel mult o luna", au spus sursele citate.

Seful misiunii de evaluare a FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, ca Romania a indeplinit aproape toate conditiile tehnice stabilite in acordul stand-by pentru luna septembrie, poate cu exceptia unei singure tinte.

Conform surselor, Franks s-a referit la problema arieratelor.

Printre conditiile impuse de FMI se numara adoptarea legilor salarizarii unice, pensiilor si responsabilitatii fiscale.

Reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor sustine vineri o conferinta de presa, in care vor prezenta concluziile preliminare ale evaluarii acordului.

Initial, misiunea FMI trebuia sa se incheie luni.

Conform surselor, se pare ca Franks va pleca vineri din Romania.

Parlamentul a adoptat, miercuri, o hotarare prin care solicita Executivului sa prezinte, in cel mai scurt timp, prin derogare de Legea 90/2001 de organizare si functionare a Guvernului, proiectul bugetului de stat si proiectul bugetului asigurarilor sociale pe anul 2010.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca propunerea Parlamentului ca actualul guvern interimar sa prezinte bugetul nu este o solutie, "pentru ca nu este legala".

"Solutia adoptata de Parlament ca Guvernul interimar sa prezinte bugetul nu mi se pare o solutie, pentru ca nu e legala.

Trebuie modificata Legea raspunderii ministeriale, dar nu asta e singura problema pe care o avem.

Avem Legea pensiilor, care e conditie de Fond pentru transa si avem Legea raspunderii fiscale.

Nu stiu ce derogare de la lege ar putea sa dea Parlamentul", a spus Basescu.

El a apreciat situatia dificila ca efect al "excesului de autoritate al Parlamentului, care a tinut sa tranteasca doua guverne la interval de 30 de zile, cu o motivatie extrem de inconsistenta".

"Nu poti sa ceri unui guvern pe care l-ai trantit, l-ai adus in situatia de interimar, sa-i ceri acum sa faca bugetul", a mai spus seful statului.

Delegatia FMI se afla in Romania pentru a doua evaluare a acordului de finantare.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. 

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#euro, #fmi, #imprumut, #transa , #stiri FMI