Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

10 firme de stat, monitorizate de Guvern

10 firme de stat, monitorizate de Guvern

Autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii, relateaza NewsIn.

Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Pentru a diminua povara generata de companiile de stat asupra bugetului public, ca urmare a nevoilor mare de finantare si a dividendelor scazute transferate, Guvernul va modifica legislatia, astfel incat companiile de stat sa fie obligate sa transmita guvernului proiecte de buget in termen de 15 zile lucratoare de la data publicarii bugetului general.

Nu vor mai fi permise negocieri colective, inclusiv referitoare la salariul minim, pana la momentul aprobarii bugetului anual al fiecarei companii de stat, s-a angajat Guvernul.

Executivul va decide salariul total la companiile subventionate, precum si alte transferuri de la buget.

De asemenea, prin noua reglementare va fi interzis transferul alocarilor pentru cheltuieli de capital la cheltuieli curente, iar la nivel personal si institutional vor fi introduse sanctiuni automate pentru cei care nu-si respecta contractele de management.

In noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara transmisa FMI, autoritatile au specificat ca firmele subventionate care cer surse noi de finantare sau care incalca regulile fiscale trebuie sa incheie programe de ajustare cu Guvernul, in care sa stipuleze masuri de imbunatatire a performantei fiscale, cu sanctiuni si restructurari in caz de nerespectare a acestora.

Reglementarea ar urma sa fie stabilita pana la finalul lunii iunie 2010.

"Vom continua sa imbunatatim sistemul de monitorizare a companiilor subventionate care creeaza cele mai multe probleme, prin stabilirea de tinte semianuale ale performantei acestora la fiecare evaluare", se mai arata in documentul transmis FMI, care precizeaza ca MFP, Ministerul Muncii si alte institutii competente vor oferi informatii pentru a realiza un sistem de monitorizare a firmelor de stat pana la data primei evaluari.

Informatiile vor servi pentru a dovedi ca sanctiunile - diminuarea salariilor sau demiterea conducerii - sunt impuse daca bugetele nu sunt respectate si nu se observa imbunatiri ale tintelor companiilor subventionate.

Ulterior, dupa imbunatatirea sistemului de monitorizare, vor fi stabilite tinte trimestriale privind balanta operationala a celor mai mari 30 de companii publice in functie de nivelul cheltuielilor din 2009.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1653 ori